Weer muizen, meer Lyme

Vorige week was door het wegvallen van de steunkleur de graphic onbegrijpelijk geworden. Daarom deze week opnieuw.

De natuur is in. En het aantal mensen dat een tekenbeet oploopt is de afgelopen zeven jaar verdubbeld. In 1994 kregen de Nederlandse huisartsen 30.000 mensen op hun spreekuur om een teek te laten weghalen. Zeven jaar later 61.000. Naar schatting 15 keer zoveel mensen verwijderen de teek zelf. Dat is sneller, dus beter. Doktersbezoek is pas noodzakelijk als rond de beetplaats een zich uitbreidende rode kring ontstaat. Dat is het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dan zijn antibiotica nodig ter voorkoming van de vervelender latere chronische ziektefase (gewrichtspijn, vermoeidheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn). Het aantal mensen dat met zo'n rode tekenkring bij de dokter kwam verdubbelde ook, van 6.000 naar 12.000.