Vrouw van stavast

Ze schreef het meer dan drie maanden geleden al in een ingezonden stuk in deze krant: Het is ,,beter een minister voor Ontwikkelingssamenwerking (OS) te hebben in plaats van een staatssecretaris''. Nu maakt Agnes van Ardenne deze ,,weeffout'', zoals ze het wegdoen van een OS-minister zelf noemde, ongedaan door te promoveren tot minister.

Onder haar scepter zou OS wel eens een ander gezicht kunnen krijgen. Waar haar voorgangster Herfkens (PvdA) af wilde van het versnipperde beleid door landen strenger te selecteren, meent Van Ardenne dat dit voor veel landen verkeerd uitpakt. Maar de christendemocrate zal het roer niet zomaar omgooien. ,,Als we drie jaar geleden het hele landenbeleid op de schop hebben gegooid, dan vind ik het wel heel erg snel om bij het aantreden dat meteen te veranderen'', stelde ze afgelopen december in De Groene Amsterdammer. Als minister krijgt ze meer ruimte voor het ontwikkelen van een lange termijn-visie.

Van Ardenne krijgt een uitzonderlijke positie met een partijgenoot en voormalig `baas' op hetzelfde ministerie naast zich. Daarnaast heeft zij met OS ook nog eens meer geld te besteden dan De Hoop Scheffer. Een groot deel hiervan zal naar Afrika gaan.

Van Ardennes loopbaan begon met een opleiding tot apothekersassistente en drogist én het opvoeden van haar twee zoons. Zo stapte zij 1986, op 35-jarige leeftijd, in de politiek. Een beroepskeuzetest had uitgewezen dat ze hier geschikt voor zou zijn. Beginnend als gemeenteraadslid en vanaf 1991 wethouder in haar geboortestad Vlaardingen, kwam ze in 1994 in de Tweede Kamer. Vanaf toen schreef ze regelmatig in StaVast, het maandblad van het Oudstrijderslegioen. Enkele jaren later werd ze beschermvrouwe van de Bond van Wapenbroeders. Vanwege haar staatssecretariaat is ze nu beschermvrouwe buiten dienst.

Leeftijd: 53

Opleiding: HBO-opleiding voor apothekersassistente en drogist

Loopbaan: wethouder van Vlaardingen, Tweede Kamerlid, staatssecretaris Buitenlandse Zaken.