Voetbalfailliet

Chapeau voor de gemeente Maastricht die onder leiding van burgemeester Leers niet is gezwicht voor de financiële eisen van tirannieke supporters en het eigenbelangenlegioen van MVV.

In tegenstelling tot de slappe knieën van de vroede vaderen van andere gemeenten; Utrecht, Arnhem, Enschede en wellicht nog wel meer gemeenten met minder spraakmakende voetbalclubs die al jaren op het koord van het faillissement balanceren, betoont deze gemeente tenminste ruggengraat.

Sport bedrijven is een gezond en groot goed maar niet wanneer de algemene middelen worden aangewend om een verwende apencultuur in stand te houden, wanneer dit bovendien ten koste gaat van minder draagkrachtigen die voor de eerste levensbehoeften van sociale voorzieningen afhankelijk zijn. Daarbij vergeleken is het hele betaalde voetbalcircus een luxeprobleem.

Het zogenaamde lenen aan deze noodleidende bedrijven, een eufemisme voor geld in een bodemloze put storten, waar nooit een cent van wordt teruggezien, of slechts een minimaal percentage daarvan, is al jarenlang een grof schandaal. Of andere (on)handige constructies en gesjoemel met onroerend goed (de stadions die over en weer aan elkaar verkocht en verhuurd worden). Een sprekend voorbeeld hiervan is de affaire rond het Gelredome met het gestuntel van Nuon. Hopelijk is de toon nu gezet en komt het beroepsvoetbal en alles wat zich daaromheen begeeft weer met beide benen op de grond te staan. Maastricht heeft in ieder geval de eerste voorzet gegeven.