Verdacht luchtje in Spaanse hotelsector

Kleine visjes die proberen grote vissen op te eten. Zo is het de afgelopen jaren gegaan op de markt voor fusies en overnames in Spanje. Dat was het geval bij het onwaarschijnlijke en uiteindelijk tot mislukken gedoemde, vijandige bod van Gas Natural op Iberdrola, een bedrijf van drie keer zijn eigen grootte. Dat was ook het geval bij een reeks overnames in de bouwsector, die met behulp van minderheidsbelangen werden verwezenlijkt. Kleine beleggers waren daarover zo verontwaardigd, dat de regering er een verandering in de overnameregels doorheen joeg om er zogenaamd voor te zorgen dat zoiets nooit weer zou gebeuren. Nu is er toch weer een klein visje op een grote prooi uit - maar deze keer in de hotelsector. Aan het bod van 260 miljoen euro in contanten van het niet beursgenoteerde Hesperia op een belang van 26 procent in Spanjes grootste hotelketen NH Hoteles, in Nederland eigenaar van Krasnapolsky en Tulip, kleeft net zo'n verdacht luchtje als aan de bovengenoemde voorbeelden.

Dat komt doordat de nagestreefde overeenkomst op dit moment iedere logica ontbeert. Hoewel Hesperia de grootste aandeelhouder van NHH kan worden, zou een succesvol bod geen zeggenschap over het concern opleveren omdat NHH aan het stemrecht een maximum van 10 procent heeft verbonden, ongeacht de omvang van het belang. Dat kan uiteraard veranderen. Het is moeilijk te geloven dat Hesperia geen plannen op de langere termijn heeft die uiteindelijk tot een voordelige overeenkomst zouden moeten leiden - ook al beweert het nu het tegendeel.

Wat Hesperia's plannen ook zijn, ze moeten eerst van de grond komen. En dat kon wel eens mislukken, want beleggers hebben het bod van 8,30 euro per aandeel al in de koers verdisconteerd in afwachting van een hoger bod. De onzekerheid rond Hesperia's bedoelingen accentueert slechts het voortdurende tekortschieten van de Spaanse overnameregels. Die staan het bieders nog steeds toe tot 50 procent van een bedrijf op te kopen en de helft van het bestuur te controleren zonder een bod uit te brengen op de rest. Dat die nieuwe regels nog niet op de proef zijn gesteld, leidt alleen maar tot nog minder vertrouwen. Maar deze keer vergroten de institutionele aandeelhouders van NHH tenminste de kans dat de minderheidsaandeelhouders eerlijk behandeld worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.