The Dandy Warhols

Na het succes van hun door een Vodafone-commercial wereldberoemd geworden `Bohemian like you' kiest de Amerikaanse artrockgroep The Dandy Warhols niet de gemakklijkste route. Hun neo-psychedelische pop was altijd sterk beïnvloed door Britse voorbeelden en bij dit vierde album Welcome To The Monkey House werd toetsenman Nick Rhodes van Duran Duran ingschakeld als coproducer. Rhodes drong de gitaren naar de achtergrond en schoof de toetsen naar voren in een soort eighties-discosound, die een niet altijd even gemakkelijk huwelijk aangaat met de omfloerste fluisterstem van zanger Courtney Taylor. Met gastbijdragen van David Bowie (medecomponist van de robotpopsong `I am a scientist'), Nile Rodgers, Evan Dando en Simon Le Bon (gastzanger in `Plan A') scheppen The Dandy Warhols een decadente luistertrip, vergeven van drugs-referenties en schizofreen in de manier waarop het vertrouwde Vodafonegeluid wordt verdrongen door computerpop en onmiskenbare Duran Duran-invloeden.

The Dandy Warhols: Welcome To The Monkey House (Capitol/EMI)

    • Jan Vollaard