Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over vier jongvolwassenen tussen de 16 en 35 jaar met kanker. Maandag openen zij een internetsite waar lotgenoten met vragen over verzekeringen, hypotheek en werk terecht kunnen. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE`

Behind the fence. Reportage over de aanleg van een enorme afscheiding op de onofficiële grens tussen Israël en de bezette Westoever om te verhinderen dat Palestijnse terroristen het land binnenkomen. BBC2, 20.15-21.00u.

Tegenlicht: De methode-Mansholt. Slot van een tweeluik over de landbouw in de Europese lidstaten behandelt de methode-Mansholt. Hoe zit het met de 40 miljard aan subsidies, moet dat eigenlijk wel en kan het zonder? Welk boerenbedrijf willen we, nog groter, nog efficiënter of juist kleinschalig en biologisch? Ned.3, 21.05-22.00u.

Dokwerk: In afwachting van. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.40-23.42u.

KUNST

Het ontstaan van het Friese theaterspektakel Kening Lear. Reportage over de Friese bewerking van Shakespeare's toneelstuk King Lear vanaf de eerste besprekingen en repetities in het Tryatergebouw tot de eerste voorstelling in Het Paardencentrum in Drachten. Ned.1, 13.30-14.00

Close-up: Charlie Chaplin versus Adolf Hitler. Herhaling van de documentaire over de teruggevonden kleurenopnames waarin te zien is hoe Charlie Chaplin werkt aan zijn antinazistische film The Great Dictator. Deze filmbeelden laten zien hoe Chaplin werkt aan zijn onvergetelijke imitaties van Hitler en Mussolini. Ned.1, 19.00-20.00u.

MUZIEK & SPORT

Wintertijd. Zangeres Ilse de Lange over o.a. haar avonturen in playback- en soundmixshows en Amerika. Met fragmenten van haarzelf en Bonnie Raitt, Sting, James Taylor, Peter Gabriel, Norah Jones en Jonatha Brooke. RTL5, 22.30-23.30u.

Tennis. Rechtstreeks verslag van het tennistoernooi op Roland Garros in Parijs dat tot en met zondag 8 juni duurt. De vier Nederlandse mannen die op dit moment zeker zijn van deelname aan het enkelspel zijn Sjeng Schalken, Martin Verkerk, Raemon Sluiter en John van Lottum. Maandag, Ned.2, 11.00-17.20u.

FILM

The Trail of the Pink Panther (Blake Edwards, 1982, Engeland). Met schaar en lijm vervaardigde Edwards na de dood van Peter Sellers toch nog een avontuur van inspecteur Clouseau, opgebouwd uit montagerestanten van eerdere Pink Panther-films. Halverwege ontaardt het procédé in een speurtocht naar de verdwenen Clouseau, als een necrologie die ontkent een necrologie te zijn. Brutaal maar effectief. V8, 18.30-20.20u., onderbroken door reclame.

Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Met Tom Berenger, Willem Defoe, Charlie Sheen. V8, 22.15-0.35u., onderbroken door reclame.

The Osterman Weekend (Sam Peckinpah, 1983, VS). Onduidelijke thriller, naar de bestseller van Robert Ludlum, waarin Rutger Hauer een televisiepresentator speelt die door de geheime dienst wordt bestookt met verborgen videocamera's tijdens een vriendenreünie in zijn buitenhuis. Ook met John Hurt, Meg Foster, Dennis Hopper. Yorin, 23.00-1.00u., onderbroken door reclame.

55 Days at Peking (Nicholas Ray, 1963, VS). Historische actiefilm over de bokseropstand in het China van 1900 stamt uit de nadagen van de carrière van de regisseur van Rebel without a Cause en Johnny Guitar en is wel een `schitterende mislukking' genoemd. Charlton Heston en Ava Gardner beleven een ongemakkelijke liefdesaffaire. Ook met David Niven. Maandag, BBC2, 13.50-16.20u.

RADIO

Vroege vogels. Reportage over het grote `vogelconcert'. Een registratie van het ontwaken van vogels, onder andere langs de kust van Texel, in het Drents-Friese Woud en in stadsparken. Radio 1, 8.10-10.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Gesprek met schrijfster Anja Meulenbelt die net uit de Gazastrook is teruggekomen waar zij een week heeft vastgezeten. Ook praten Maarten Schmidt en Thomas Doebele over hun documentaire In afwachting van die vanavond wordt uitgezonden en volgt een debat tussen voorzitter Marq Wijngaarden van de Coornhert Liga en persofficier van Utrecht Heleen Rutgers over het blunderende openbaar ministerie. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Columnist/schrijver Theodor Holman over zijn scenario voor de film Interview van Theo van Gogh met Pierre Bokma en Katja Schuurman. Verder regisseur Marcel Sijm over de opera Der Freischütz bij de Nationale Reisopera, actrice Marlies Heuer over het tweede deel van Proust-voorstelling De Kant van Albertine en de bekendmaking van de genomineerden voor de toneelprijzen Louis d'Or, Theo d'Or, Colombina en Arlecchino. Radio 1, 19.04-20.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met André Klukhuhn, chemicus, filosoof en leider van het Studium Generale-programma van de Universiteit van Utrecht over zijn boek De geschiedenis van het denken. 747AM, 23.00-24.00u.

Spiegels. Portret van de eerste vrouwelijke hoogleraar in de architectuur, Fancine Houben (1955). Zij is de bedenkster van de Eerste Architectuurbiënnale in Rotterdam met als thema mobiliteit. Deze loopt nog tot 8 juli. Maandag, 747AM, 15.02-16.00u.