Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een verslag over de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar. Op zoek naar de oorzaken van de stijging en de betekenis daarvan voor Europa en voor de burgers. Ned.2, 17.59-18.28u.

Knevel. Frank de Grave, architect van Balkenende II, spreekt over zijn politieke toekomst; de miljoenenschade van boeren bij wie geen vogelpest werd geconstateerd, maar die wel in een `fout' gebied zitten, en de verrechtsing van de jeugd. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Bezoek aan de CDA-partijraad in de Jaarbeurs in Utrecht in gezelschap van een PvdA'er. Daarnaast aandacht voor Interview, de nieuwe film van Theo van Gogh met in de hoofdrollen Pierre Bokma en Katja Schuurman. Ned.3, 22.20-23.05u.

AMUSEMENT

Eurovision Song Contest 2003. Naast de rechtstreekse uitzendingen van het festival op de Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse televisiezenders is op Ned.2 een special te zien met diverse bekende Nederlandse songfestivalliedjes: Voor alle fans: Songfestival (19.57-20.28u.), gevolgd door een blik achter de schermen in het programma Esther Hart in Riga (20.28-21.00u.). Daarnaast op Net 5 I love Songfestival (18.00-19.15u.). Ned.2, België 1, BBC 1, ARD, 21.00-±0.10u.

SPORT

Wielrennen: Ronde van België. Rechtstreeks verslag van de Ronde van België, van Mechelen naar Ans over 201 kilometer, gevolgd door verslag van de Giro d'Italia met de individuele tijdrit over 42 kilometer van Merano naar Bolzano. België 1, 14.10-17.10u.

KUNST

Plankenkoorts. Emil Guigels en Arthur Rubinstein. Het Eerste Pianoconcert van Tsjaikowsky vertolkt door Emil Guigels en de Heroïsche Polonaise van Chopin en het Vierde Pianoconcert van Beethoven gespeeld door Rubenstein samen met het London Philharmonic Orchestra. Twee zeldzame televisieconcerten uit de jaren '50 en '60. Canvas, 13.30-14.50u.

FILM

Meteor (Ronald Neame, 1979, VS). Rampenfilm met humor. Sean Connery en zijn Russische collega-astronomen, onder wie Natalie Wood, gebruiken elkaars geheime atoomwapens in een collectieve poging een fatale meteorietinslag te voorkomen. V8, 20.35-22.30u., onderbroken door reclame.

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de `merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-Indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. Net5, 21.00-23.40u., met reclame.

Ride with the Devil (Ang Lee, 1999, VS). Even duur als traag, maar picturaal indrukwekkend epos over de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) pretendeert een analyse te bieden van psychologische oorlogsmechanismen. Speelt in het zuiden van de staat Missouri. BBC2, 22.00-0.10u.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995, VS). Sharon Stone is een heuse gunslinger – met echte blaffers – in één grote verwijzing naar spaghetti-westerns. Met Gene Hackman als routineuze bad guy. Net5, 23.40-1.35u., onderbroken door reclame.

La scorta (Ricky Tognazzi, 1993, Italië). Zoon van acteur Ugo regisseerde een nauwkeurig observerende maar schrale ode aan onbezongen, miskende helden: de lijfwachten van een rechter die in Trapini een op Falcone geïnspireerde, vermoorde collega opvolgt. Ned.1, 24.00-1.35u.

Isn't She Great (Andrew Bergman, 2000, VS/Engeland/Duitsland/Japan). Bette Midler speelt hoofdrol in even povere als sentimentele filmbiografie over Jacqueline Susann, de actrice die een bestseller schreef (`Valley of the Dolls'). BBC1,0.30-2.00u.

Ruby Cairo (Graeme Clifford, 1993, VS/Japan). Even stuurloos als ouderwets ogend mengsel van avontuur, comedy, romance en thriller verspilt de talenten van Andie MacDowell en Liam Neeson. Zij volgt van Panama via Berlijn en Athena tot in Kairo de sporen van haar verdwenen echtgenoot. Neeson helpt haar daarbij. SBS6, 1.00-3.00u., onderbroken door reclame.

RADIO

Talen en culturen. Het eerste deel van een serie over cultuur, de taal, de economie en de geschiedenis van de tien landen die per 1 mei zullen toetreden tot de Europese Unie gaat over Letland, het middelste van de Baltische staten. 747 AM, 16.02-17.02u.

Opera live. Rechtstreekse registratie van de opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber uit de Twentse Schouwburg in Enschede met het koor van de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten. Radio 4, 19.00-23.00u.

Opium. Conservator J.H. Sassen over de expositie Stad en land in de Nieuwe Kerk Amsterdam met werk van Van Gogh, Manet en Breitner, Weissenbruch en Sluijters. Filmmaker en muzikant Leon Giessen over zijn film Stedman, muziek van cabaretier/zanger Arthur Umbgrove. Radio 1, 10.04-20.00u.

4FM. Gesprek met de Britse harmonicaspeler/gitarist Lee Sankey onder meer over zijn nieuwe cd Tell me there's a sun. Voorbeschouwing op het Internationales New Jazz Festival, dat 6 tot en met 9 juni plaatsheeft in het Duitse Moers. Verder opnamen van de gitarist Peter Tiehuis, die als solist speelt bij het Metropole Orkest. Radio 4, 23.00-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met PSV-trainer Guus Hiddink die coach was van onder meer Valencia, Real Madrid, het Nederlands en het Zuid-Koreaanse elftal. Het gespreksonderwerp gaat vooral over zijn jeugd, het Zuid-Koreaanse avontuur en over het trainersvak. Radio 1, 0.04-1.00u.