Superieure Swing

Eindelijk bereikt ons uit Amerika weer eens een rapper die zich niet verkoopt door middel van kogelwonden en een crimineel dossier. Hij mag dan `Killer Mike' heten, zijn reputatie is mild. Zonder vermeldingen van een carrière als drugshandelaar of bendeleider, heeft Mike inmiddels een paar succesvolle singles (`A.D.I.D.A.S.' en `Akshon') voortgebracht en nu ook een debuut-cd. Met alle stampij rond het gewelddadige verleden van de debuterende rap-ster 50 Cent nog vers in het geheugen, is dat een verademing.

Monster heet dit debuut, en Killer Mike laat direct in het eerste nummer horen dat hij zoiets als zelfspot bezit. Want dat `monster' – dat is hijzelf. Een monster dat de hele dag droomt van seks (getuige de tekst van A.D.I.D.A.S., een acroniem van `All day I dream about sex') en ondertussen rapt met een vuurkracht die tegenwoordig zeldzaam mag heten. Heilige huisjes worden omver gemaaid, reputaties besmeurd. Killer Mike noemt rap `gestorven' (in `Rap Is Dead') omdat allerlei gerespecteerde hiphoppers steeds weer de dode Tupac en Notorious BIG op hun cd's tot leven wekken, middels oude opnamen. `Fuck rap! Rap's near death, bloated and sick/ Too many niggaz still ride, Big and Pac's dick'. Het monster is nog onverschrokken ook.

Maar de grootste verdienste van Killer Mike en zijn producers is hun inventieve omgang met de beats, scratches en samples. De meeste nummers hebben karige instrumentaties, waarin verende ritmes als in een flipperkast de woorden laten kaatsen. Zoals in het imposante `Akshon (Yeah!)' met zijn uitgeklede samba-ritmes. Simpele deuntjes met superieure swing, ondersteund door monosyllabisch getoeter en een enkele synthesizerriedel maken op Monster de dienst uit. De stoere snedige dictie van de Killer zelf, doet de rest.

Killer Mike komt niet uit de lucht vallen. Hij is een protégé van het rap-duo Outkast, dat daar in het zuiden van de Verenigde Staten (de `Dirty South') aan een eigen hiphop-imperium bouwt. Outkasts Andre Benjamin (`Dre') tekende Killer Mike op zijn Aquamini-label en deed voor een aantal liedjes de productie. Hopelijk wordt Killer Mike de volgende ster aan het hiphop-front. Zodat iedereen ziet dat het zonder gangsta-attributen ook kan lukken.

Killer Mike: Monster (Aquamini/Columbia 511341)