Sharon legt Routekaart spoedig voor aan zijn kabinet

Het Israëlische kabinet praat morgen of maandag over de Routekaart, het internationale stappenplan voor een vredesregeling met de Palestijnen. Het zal er waarschijnlijk ook over stemmen.

Premier Ariel Sharon van Israël besloot gisteren de Routekaart in zijn kabinet aan de orde te stellen nadat hij van Amerikaanse kant de verzekering had gekregen dat Washington de Israëlische bezwaren serieus neemt en er rekening mee zal houden. Het Witte Huis maakte gisteren duidelijk dat de Israëlische bezwaren ,,daadwerkelijke bezwaren'' zijn. De Israëlische premier had de Routekaart voorwaardelijk aanvaard, dit in tegenstelling tot de Palestijnen, die er hun algehele goedkeuring aan hebben gehecht.

Of de Amerikaanse erkenning van de Israëlische bezwaren leiden tot wijzigingen van de Routekaart, is allerminst zeker. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en president Bush' veiligheidsadviseur Condoleezza Rice leken gisteren in een gezamenlijke verklaring de deur naar aanpassingen iets open te zetten, maar later gisteren zei Powell dat ,,we ten aanzien van de Routekaart niet bereid zijn wijzigingen aan te brengen''.

President Bush maakte gisteren duidelijk te overwegen in de naaste toekomst zowel de Israëlische premier Sharon als de Palestijnse premier Mahmoud Abbas te ontmoeten.

Sharon zal naar verwachting in eigen kring veel kritiek op de Routekaart krijgen van hardliners en van vertegenwoordigers van de kolonisten. Als de regering het stappenplan goedkeurt, ligt de weg open naar de verwezenlijking van de eerste fase: de Palestijnen tomen de terreurorganisaties in en Israël maakt een begin met de terugtrekking van troepen uit bezet gebied en bevriest de bouw van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Routekaart voorziet deze maatregelen als parallelle, gelijktijdige stappen. Israël evenwel wil dat de Palestijnen de eerste stap zetten en dat ze een eind maken aan de terreur vóórdat Israël een begin maakt met de uitwerking van zijn verplichtingen. Het is nog niet duidelijk of Washington bereid is met het oog op dat Israëlische bezwaar de Routekaart te wijzigen.

Israël eist verder dat de Palestijnen afzien van het recht op terugkeer van de rond vier miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar hun vroegere woonplaatsen in Israël.

De Palestijnse minister van Informatie, Nabil Amr, verwelkomde de Israëlische aanvaarding van de Routekaart als een positieve stap, maar hij eiste wel dat de VS hun belofte, de Routekaart niet te wijzigen, nakomen.