Sars-virus aangetroffen in civetkat Zuid-China

De civetkat, een Zuid-Chinese delicatesse, is mogelijk de bron van het virus dat de dodelijke longziekte sars veroorzaakt. Dat zeggen wetenschappers in Hongkong, die het sars-virus hebben aangetroffen in vier civetkatten in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, waar sars in november vorig jaar voor het eerst opdook bij de mens.

De wetenschappers hebben zogeheten coronavirussen gevonden in fecaliën en uitscheiding van ademhaling van de civetkatten, dieren die meer op een wezel dan op een normale poes lijken. Volgens de onderzoekers is het eten van civetkattenvlees waarschijnlijk wel veilig. Ze veronderstellen dat het virus op de mens is overgesprongen tijdens fokken, houden, slachten of mogelijk ook de bereiding van de dieren.

Daarom waarschuwen de onderzoekers voor handel en vervoer van civetkatten. Zoals veel dieren in Zuid-China, worden ze vaak vastgehouden in kleine kooien. Ze worden verkocht op markten. Ook in restaurants zitten ze vaak levend in kooien, gasten kiezen zelf een dier uit dat ter plaatse wordt geslacht en bereid. Uit een recente studie over de sars-epidemie in Guangdong blijkt dat dertig procent van de eerste slachtoffers voedselhandelaren waren.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren haar negatieve reisadvies voor Hongkong en Guangdong opgeheven. Vooral Hongkong, waar sars tot ernstige economische schade heeft geleid, heeft de afgelopen weken zwaar gelobbyd voor opheffing van het negatieve reisadvies. Gisteren zijn in Hongkong nog wel twee mensen aan sars overleden. Daarmee is het aantal slachtoffers in Hongkong gekomen op 260. Het aantal besmettingen nam gisteren eveneens met twee toe tot 1.724. Wereldwijd ligt het aantal besmettingen inmiddels op ruim 8.100, 688 mensen zijn aan de ziekte overleden.

De WHO maakt zich zorgen over de situatie in Taiwan, waar gisteren 55 nieuwe sars-gevallen werden gemeld. Ook in Toronto zijn vier mensen in het ziekenhuis opgenomen met symptomen van de ziekte. Het zou voor het eerst sinds enige tijd zijn dat sars weer opduikt in Toronto, de grootste besmettingshaard van sars buiten Zuidoost-Azië.