Ruiters tikken balken uit lepels

In Rome stond de tweede wedstrijd in het kader van de FEI Samsung Super League op het programma. Nederland werd op één na laatste.

Voor Nederland zag het er na drie ruiters in de eerste manche hoopvol uit. Gerco Schröder had net als Albert Zoer één foutje gemaakt en de reserve ruiter Rob Eras had vier balken uit de lepels geworpen. Wanneer Wout Jan van der Schans er in zou slagen om foutloos te blijven, nam Nederland met acht strafpunten de leiding na de eerste ronde. ,,VDL Atlantic is met afstand het allerbeste paard dat ik ooit heb gereden, maar we kwamen niet lekker bij de triple bar, een scheef oplopende hoogte- en breedtesprong, en toen paste de afstand niet naar de één na laatste hindernis'', vertelde Van der Schans, die niet alleen met zijn paard midden in die hindernis landde, maar zelf ook werd gelanceerd. Daardoor kon Nederland het matige resultaat van Eras niet meer schrappen en stond het kwartet troosteloos onderaan.

In de tweede manche noteerden Schröder met Eurocommerce Genève en Eras met Collezione Cesaro La Perla drie balken. Albert Zoer deed met de merrie Lowina zijn best en kwam ook nu weer met slechts één balkje aan de benen aan de eindstreep. Geen slecht resultaat, want er waren in beide omlopen slechts zeven foutloze ritten te bewonderen, waarbij de Ier Tim Stockdale als enige in beide manches de lei schoonhield. ,,Mentaal waren we aangeslagen na de val van Van der Schans en dan ga je verslagen de tweede ronde in'', mompelde bondscoach Bert Romp, die zijn oranje petje in zijn broekzak propte.

Van het Nederlandse kwartet dat in Rome in actie kwam is Rob Eras (49) de enige amateur. Professioneel is Eras handelaar in stoffen die gebruikt worden voor vitrages en meubels. Stoffen die Eras laat ontwerpen door de Amsterdamse ontwerpster Christiane Muller en die onder de merknaam Collezione Cesaro wereldwijd worden verkocht. ,,Dat ik als oprechte amateur nog steeds tot de Nederlandse top behoor komt omdat het presteren op een paard mij ook nu nog heel gemakkelijk afgaat'', vertelde Eras, die zichzelf omschrijft als `lapjeskoopman'. Eras werd in 1972 als 18-jarige Nederlands kampioen en reed in 1976 mee met Iwan F op de Olympische Spelen in Montreal. Iwan F was eigendom van Ger Visser, die door een enkelbreuk zijn eigen ruitercarrière zag mislukken. Rond zowel Visser als Eras werd het eind jaren zeventig stil. Ger Visser keerde eind jaren negentig terug in de springsport, na zijn fortuin te hebben gemaakt in onroerend goed, als eigenaar van de paarden die het voorvoegsel `Eurocommerce' hebben. Eras bleef actief in de wedstrijdring en reed mee om ontspanning te vinden. Nadat in het bedrijf van Eras de winst ook steeg kocht hij, eveneens eind jaren negentig, de schimmel La Perla, waarmee hij zich opnieuw in de Nederlandse top manifesteerde. ,,Als echte amateur heb ik temidden van de professionals best leuke resultaten geboekt. Ik heb met twee hele goede ritten een bijdrage geleverd aan de Nederlandse zege in de eerste Samsung finale in Madrid 2001. Dankzij de vorm waarin mijn paard en ik verkeren hoor ik zeker in de equipe wanneer die, zoals hier in Rome, niet in de sterkste samenstelling aan de start kan komen'', aldus Eras, die twee weken geleden nog de sterk bezette Grote Prijs van Modena won.

Door het afzeggen van Wim Schröder met Eurocommerce Berlin als vierde man in het Nederlandse kwartet van bondscoach Bert Romp werd Rob Eras opgenomen. Dat hij geen vaste keus is voor de equipe maakt hem niet boos of verdrietig. ,,Vertegenwoordigers van Curaçao zijn al drie maal bij me geweest of ik niet voor hun wil gaan rijden, maar dat komt nog niet bij me op.''

Na zijn tegenvallende ritten in deze landenwedstrijd dacht de springruiter Rob Eras even hardop na. ,,Ik heb het aan de bondscoaches te danken dat ik mijn schimmel La Perla, die 15 jaar is, nog steeds bezit en ermee kan presteren. Zij hebben ons in het verleden niet te vaak opgesteld, dus werd hij vaak gespaard. Ik denk dat het nu wel weer even gaat duren voor ik een uitnodiging krijg voor het Oranje kwartet.''