ROKERSLUCHTJES

Niet-rokers die thuis jarenlang rook van rokers inademen lopen daarmee nauwelijks enig gezondheidsgevaar. Dat blijkt een langlopend onderzoek in Californië. Maar het onderzoek is in de allerlaatste fase door de tabaksindustrie betaald. Beide onderzoekers die de statistische analyses uitvoerden kregen geld van de tabaksindustrie. Eerste auteur James Enstrom van de School of Public Health van de universiteit van California in Los Angeles accepteerde geld van de tabaksindustrie ``omdat het onmogelijk was om geld uit andere bronnen te krijgen.'' Tweede (en laatste) auteur associate professor Geoffrey Kabat (Department of preventive Medicine, State University of New York) kreeg afgelopen jaar geld van de tabaksindustrie voor een ``epidemiologische overzichtsartikel voor een advocatenkantoor dat een aantal tabaksfirma's als klant heeft''. Het staat keurig vermeld aan het eind van het opzienbarende artikel in The British Medical Journal (17 mei). Enstrom en Kabat verklaren er ook dat ze allebei niet roken. De BMJ publiceerde kort voordat de Wereldgezondheidsorganisatie de tabakscontroleconventie vaststelde.

Longkanker, hartziekten en de longziekte COPD: geen van de beruchte rokersziekten komt bij de meerokers significant vaker voor dan bij niet-rokers die bijna 40 jaar bij een niet-roker in huis woonden, stelden Enstrom en Kabat vast. Ze gebruikten gegevens van een groot, tussen 1960 en 1998 uitgevoerd onderzoek door de American Cancer Society (ASC) onder 118.094 Californiërs. Uit de door de ASC verzamelde informatie selecteerden twee Amerikaanse onderzoekers gegevens over de gezondheid van 35.561 levenslange niet-rokers die met een roker getrouwd waren. Ze vergeleken deze met de gegevens van vrouwen met een niet-rokende partner (British Medical Journal, 17 mei), maar vonden geen significante verschillen. Het verband tussen passief meeroken en hart- en vaatziekten of longkanker is zwakker dan veelal wordt gesuggereerd, concluderen zij.

Het redactioneel commentaar van de BMJ zaagt aan de poten van het openingsartikel in hetzelfde nummer: het samenleven met een roker zegt niet alles over de echte blootstelling aan rook. Niet gekeken is of de meerokers ook op het werk nog aan rook blootgesteld waren, want dat kon nog in de jaren zeventig en tachtig toen het onderzoek liep.