Rechtbank weigert film dode Chinezen

In de zaak tegen de Chinese 'slangenkop' Sister P. en zeven van haar vermeende medewerkers heeft de rechtbank van Rotterdam gisteren de vertoning geweigerd van videobeelden van de Engelse douane.

De beelden betreffen de vondst van 58 dode Chinezen in een vrachtwagen in Dover in juni 2000. Sister P. (37) wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de feitelijke leiding van het Dover-transport.

Officier van justitie M. Verwiel had om vertoning van de beelden verzocht. ,,Het is belangrijk dat de verdachten zien waar het om gaat.'' De advocaten van de acht verdachten spraken van `stemmingmakerij'. Rechtbankpresident P. Hofmeijer achtte vertoning irrelevant. Zij wees erop dat het in deze zaak niet gaat om de dood van de 58 Chinezen, maar om de aanloop tot het fatale transport. Voor de dood van de vervoerden werd vorig jaar onder meer de Turks-Nederlandse `hoofdaannemer' van het transport in hoger beroep veroordeeld. Hij kreeg 10,5 jaar gevangenisstraf.

De rechtszitting gisteren was het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Sister P. en haar medeverdachten, waar in totaal negen dagen voor uitgetrokken zijn. De verdachten werden een jaar geleden aangehouden door de unit Mensensmokkel van de Zwolse politie. Volgens getuigen had Sister P. jarenlang het monopolie op de smokkel van Chinezen via Nederland naar Engeland en verdiende zij daar grof geld mee, waarvan zij een groot deel in het casino vergokte.

De zeven overige verdachten zijn mannen van 21 tot 38 jaar. Vier van hen woonden tot hun aanhouding in Rotterdam, slechts een van hen sprak Nederlands. Van de acht verdachten worden er vier verdacht van betrokkenheid bij het transport.

De overige verdachten is betrokkenheid bij mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie tenlastegelegd, en in een enkel geval het bezit van valse paspoorten en het verstrekken van valse paspoorten aan derden. De meeste verdachten ontkennen.

Advocaat I. Weski van Sister P. verzocht de rechtbank gisteren onder meer oud-minister Sorgdrager van Justitie als getuige op te roepen, omdat onder haar verantwoordelijkheid weleens transporten van Chinezen zouden zijn doorgelaten. De rechtbank wees haar verzoek af.