Progressief talent

Mark Rutte zei vorige zomer bij zijn komst naar Sociale Zaken dat hij na vier jaar terug wilde naar het bedrijfsleven. Maar of hem dat gaat lukken? De kans is groot dat de VVD een zwaar beroep op hem gaat doen om in de politiek te blijven. Rutte maakte vorig jaar snel indruk. Hij was koud aangetreden of had hij al een spoeddebat, over de bezuinigingen op de Melkertbanen. Puntig en helder pareerde hij de vragen. Ook daarna gingen publieke optredens hem makkelijk af. Hijzelf zegt daarover: als je drie keer zonder stotteren een debat volbrengt en je komt uitgeslapen bij Buitenhof dan ben je in Den Haag al een talent. Zijn naam viel serieus als mogelijke fractievoorzitter. Maar het was nog te vroeg. Aan hem nu de uitdaging de status van toekomstig partijleider te behouden. Volgens sommige VVD'ers kleeft er maar één klein nadeel aan Rutte: hij is te progressief.