Petacchi pakt vierde zege in Giro d'Italia

Alessandro Petacchi heeft gisteren zijn vierde etappezege in de Ronde van Italië opgedragen aan zijn gestorven ploeggenoot Denis Zanette. Bij het begin van de overgangsetappe tussen twee zware bergritten ontmoette het peloton de weduwe van Zanette en haar dochtertjes in hun woonplaats Sacile. Zanette overleed begin dit jaar plotseling tijdens een visite bij de tandarts overleed aan een hartaanval.

De 29-jarige Petacchi zegevierde in de dertiende etappe tussen Pordenone en Marostica met overmacht in de sprint. Zijn landgenoot Daniele Bennati eindigde als tweede. ,,Het betekent veel voor me dat ik hier heb gewonnen nadat ik eerder de vrouw van Zanette en zijn dochters gezien heb. Deze triomf is voor Denis Zanette'', sprak Petacchi na afloop vervuld van emoties.

Eindzegekanshebber Stefano Garzelli mengde zich ook in de sprint. Hij eindigde als derde en veroverde acht seconden tijdvergoeding. Vandaag gaat het peloton van de Giro de Dolomieten in. Gilberto Simoni verdedigt daar de roze leiderstrui. Drie cols van eerste categorie wachten op de coureurs: Passo di Rolle, Passo di Valles en Passo di San Pellegrino.

Sébastien Rosseler heeft gisteren in Olympia's Tour binnen 9 uur twee overwinningen behaald. Nadat de Belgische renner van Quick Step in de ochtend een rit in lijn had gewonnen, zegevierde hij in de avond in een individuele tijdrit over 23 kilometer. De coureur had voor de omloop rond Mierlo 30 minuten en 40 seconden nodig en bleef daarmee met 10 seconden Joost Posthuma voor. Posthuma nam de oranje leiderstrui over van Hans Dekkers.

In de Ronde van België behield Axel Merckx na de derde etappe de leiderstrui. Zijn landgenoot Tom Boonen zegevierde in de lange rit tussen Knokke en Haacht. Hij zegevierde in de sprint van een kopgroep, waarin de Nederlander Karsten Kroon de derde plaats opeiste.

De mondiale wielerunie (UCI) heeft de nieuwe formatie Bianchi tot het peloton toegelaten als Trade Team. Na bestudering van juridische en financiële structuur van de ploeg besloot de UCI een licentie te verstrekken.

Bianchi is de opvolger van Team Coast, dat niet aan zijn verplichtingen kon voldoen en onlangs werd geschorst. De nu nog werkloze wielrenners, onder wie Jan Ullrich, zijn welkom bij Team Bianchi. Dat geldt ook voor de staf. Het Biancho Trade Team is door deze oplossing vanzelf gekwalifeerd voor deelname aan de Ronde van Frankrijk.