People manager

De ene collega omschreef haar als ,,warm met een goed ontwikkelde sociale antenne''. De ander typeerde Sybilla Dekker als een ,,strenge dame, maar zeker niet zonder charme''. Zij gaat zich op VROM in het bijzonder met de Volkshuisvesting en de Ruimtelijke Ordening bezighouden. Zal Dekker een eind maken aan de bouwfraude die volgens de berichten uit de Tweede Kamer ondanks de parlementaire enquête gewoon doorgaat? Ze werkte jarenlang voor de bouwbazen en kent die wereld dus goed. Dekker kan op meer terreinen orde op zaken stellen. De woningproductie loopt steeds meer achter op de vraag en het stedenbeleid vertoont haperingen.

Werk genoeg dus voor de vrouw die vorig jaar nog bedankte voor een plaats in het kabinet omdat ze niks zag in de samenwerking met de LPF. Dekker was voorzitter van de Raad van Commissarissen van bierbrouwer Heineken, commissaris bij de Nederlandse Spoorwegen, lid van de raad van beheer van de Rabobank, lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW en had een dagtaak als directeur van de Algemene Werkgeversvereniging AWVN. Haar loopbaan was echt een carrière. ,,Mijn passie zit in mensen en organisaties'', zei ze vorige maand in Opzij. Na het gymnasium-B ging Dekker naar de sociale academie en vervolgens werd ze maatschappelijk werkster bij schoenpoetsfabriek Erdal. Ze is geen vreemde in Den Haag want ze werkte van 1979 tot 1990 op het ministerie van Landbouw.

Dekker en haar collega-minister Peijs zullen naar verwachting een sterk duo vormen in de ministerraad. Ze kennen elkaar en evenals Peijs is Dekker als vrijwilliger actief voor chronisch zieken. De ambtenaren op VROM kunnen veel aan haar hebben. Dekker, die jaren geleden haar partner verloor, geldt als een people-manager met oog voor de zorgen en problemen van `haar' mensen. Tegelijk verlangt ze ook dat de medewerkers gemaakte afspraken nakomen.

Leeftijd: 61

Opleiding: Gymnasium-B, Sociale Academie, Organisatiekunde

Loopbaan: Arbeidsinspectie, ministerie van Landbouw, directeur NVOB.