Organisator

Cees van der Knaap, de stille adjudant van CDA-leider Jan Peter Balkenende, blijft op zijn post. Vorig jaar hielp Van der Knaap Balkenende persoonlijk bij het zoeken naar vrijwel alle CDA-bewindslieden, maar het was niet de bedoeling dat hij ook zelf hun collega zou worden. De oud-CNV'er verheugde zich op een rol als ervaren organisator in de CDA-fractie, maar bleef loyaal toen Balkenende moeite had een geschikte kandidaat voor Defensie te vinden. Na het aftreden van VVD-minister Korthals speelde de staatsecretaris op het ministerie een belangrijke rol tijdens de Irak-oorlog, omdat waarnemend minister Kamp ook nog VROM beheerde. Van der Knaap moet weer terrein afstaan nu Kamp aanblijft op Defensie. Daar staat tegenover dat hij tijdens de formatie in de CDA-top fervent voorstander was van een coalitie met de VVD, en niet met de PvdA.