Niet geheel krachteloos

Kamerlid Thom de Graaf draaide al weken warm voor zijn nieuwe job: vice-premier namens D66 en minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Een onverwachte ontwikkeling in zijn loopbaan. De Graaf vertrok in januari als D66-leider na het tweede verlies binnen een jaar bij Kamerverkiezingen.

De royale beloning die De Graaf nu ten deel valt, bewijst dat D66 hem de nederlagen niet aanrekent. In het kabinet krijgt de zoon van een oud-KVP-burgemeester te Nijmegen een nieuwe kans om het respect dat hij in Den Haag geniet om te zetten in bijzondere wapenfeiten. De Graaf mag dat doen op het departement dat hij het beste kent. Hij was directeur Politiebeleid op BZK voordat hij in 1994 in de Tweede Kamer kwam. Daar gold de scherpzinnige debater als gedoodverfd opvolger van zijn `geestelijk grootvader' Van Mierlo. Als minister is De Graaf drie keer nummer twee: achter VVD-leider Zalm als vice-premier en achter VVD-minister Remkes op Binnenlandse Zaken. In de sociaal-economische zeshoek is niet De Graaf maar minister van Economische Zaken Brinkhorst voor D66 de eerst aangewezene. Van belang voor De Graafs positie was zijn eerste grensgevecht met Remkes, dat hij al tijdens de formatie voerde. Met verdeeld succes: De Graaf `scoorde' de Antillen (Koninkrijksrelaties), maar `verloor' de politie.

Op Bestuurlijke Vernieuwing moet De Graaf vermijden dat hij het etiket light minister overneemt van zijn partijgenoot Van Boxtel in Paars II. Complicerende factor voor De Graaf is dat niet hij, maar Balkenende de regie krijgt over het onderzoek naar een gekozen premier. Toch heeft De Graaf als vice-premier goede papieren om niet geheel krachteloos te worden. Het succes van de regeringsdeelname van D66 hangt af van het al dan niet verzilveren van de kroonjuwelen van D66: de direct gekozen burgemeester en het districtenstelsel.

Leeftijd: 46

Opleiding: gymnasium-b, Staatsrecht KUN.

Loopbaan: Wetenschappelijk medewerker KUN, ambtenaar Binnenlandse Zaken, Kamerlid, Fractievoorzitter

Gerectificeerd

Kabinet

Volgens het overzicht van bewindslieden in het kabinet-Balkenende II (24 mei, pagina 6) is Thom de Graaf 46 jaar en Gerrit Zalm 61. De Graaf is 45 jaar, Zalm 51.