Niet blij met uitbreiding EU

De Oostenrijkers, buren van vier landen die volgend jaar hopen tot de Europese Unie toe te treden, maken zich in meerderheid grote zorgen over de uitbreiding. Dat blijkt uit een opiniepeiling, waarvan de resultaten gisteren werden bekendgemaakt. 51 procent van de Oostenrijkers maakt zich zorgen over de toetreding van Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië en maar 20 procent is er blij mee. Van die laatste groep is een meerderheid van 64 procent overigens vooral blij omdat ze verwachten dat de Oostenrijkse export door de uitbreiding van de Europese Unie toeneemt. Veel Oostenrijkers vrezen dat de uitbreiding leidt tot een toevloed van goedkope arbeidskrachten en ,,een invasie van Oost-Europees talent in industriële landen, zoals Oostenrijk'', aldus het bureau IMAS, dat de peiling uitvoerde.