Matrix oogst succes

Van het computerspel Enter the Matrix zijn de afgelopen week in Noord-Amerika en Europa een miljoen exemplaren verkocht. Het is daarmee veruit het best verkochte spel op dit moment. De Amerikaanse producent Atari bracht het actie-adventure-spel vorig week uit, tegelijk met het verschijnen van de film The Matrix Reloaded die in het eerste weekend in Amerika een recordomzet van 93 miljoen dollar haalde. `Reloaded' is het vervolg op de cultfilm The Matrix uit 1999, waarin hoofdpersoon Neo (gespeeld door Keanu Reeves) met een klein groepje verzetshelden vecht tegen machines die de mensheid hebben geknecht.

Topman Bruno Bonell van Atari zei gisteren ,,opgewonden'' te zijn door de goede verkopen. ,,We zijn getuige van de samensmelting tussen Hollywood en de spelwereld.'' Atari heeft voor het computerspel nauw samengewerkt met de regisseurs van de Matrix-films, de broertjes Larry en Andy Wachowski. Ze schreven het script voor het spel, dat 25 tot 30 uur duurt en een uur aan exclusieve filmfragmenten bevat. Specialist in de oosterse vechtkunst Yuen Wo Ping was verantwoordelijk voor de vechtscènes in zowel film als spel.

Het succes van het computerspel komt Atari als geroepen. Het bedrijf leed over het vorige boekjaar, dat op 30 juni 2002 afliep, een verlies van bijna 80 miljoen euro.