Journalistiek met emotie

Wie onlangs de laatste uitzending van de fameuze lokale omroep Radio Bergeijk beluisterde bleef wat verweesd achter. Presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel hadden Albertine van Oorschot naar de studio gehaald en haar dilettantisme deed Van Eersel – `twaalf jaar gepokt en gemazeld in hardcore journalistiek' – in toorn ontsteken.

Tot zover geen probleem. Het was evident dat Van Oorschot louter mocht aanschuiven omdat ze vrouw was. Bovendien leidt élke confrontatie van Van Eersel of Spoorenberg met vrouwen tot rampspoed. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, verbroederen de mannen zich in de studio – begeleid door gepaste muziek van technicus Tedje. Of ze komen bij in café Beeks, met een paar kopstoten en slappe natte worst.

Hoe anders was het nu. Van Eersel en Spoorenberg togen voortijdig naar Beeks en lieten de uitzending aan Van Oorschot. Die sloot af met de omineuze vaststelling dat er misschien een paar dingetjes zouden kunnen veranderen.

Volgde een persbericht van de VPRO. Radio Bergeijk wordt niet meer uitgezonden, `door onophoudelijke en onoverkomelijke verschillen van mening over het te voeren programmabeleid'. `De heer Spoorenberg' zou verdergaan met Bergeijk Radio Nieuwe Stijl, `bijgestaan door sterpresentatrice Albertine van Oorschot'. En het ergste: ,,In de nieuwe opzet is meer plaats ingeruimd voor human-interest onderwerpen, niet toevallig de specialiteit van mevrouw Van Oorschot.''

Met Van Oorschot kwamen er lampenkappen en kaapse violen in de studio, meer emotie ook, en – godbetert – een knutselminuut: `Wat is er nu lekkerder dan je eigengebakken wafel?' Van Eersel, met een reputatie in dieptereportages en straatinterviews, bleek rücksichtslos door Spoorenberg aan de kant gezet.

Dreigementen aan diens adres zette Van Eersel kracht bij door met dubbelloops jachtgeweer in de studio te verschijnen. Waarop de ether werd overgenomen door Radio Peer van Eersel, `het radiostation van Peer van Eersel. Uw presentator: Peer van Eersel.' Eenmansradio bleek niet mee te vallen.

Een huilende Van Eersel poogde zich deze week te verzoenen met Spoorenberg. Maar terwijl Van Oorschot verder fröbelde – `Vandaag een verjaardagsversiering. Nodig: een verjaardag, natuurlijk' – konden luisteraars slechts vaststellen dat samenwerking tussen Peer en Toon verder weg dan ooit lijkt.

Het Commissariaat voor Lokale Media beraadt zich op maatregelen. Moge dat eerherstel voor Van Eersel betekenen en een keer ten goede bij Radio Bergeijk. Lokale radio zoals lokale radio zijn moet.

Bergeijk Radio Nieuwe Stijl cq Radio Peer van Eersel, elke werkdag 747 AM 12.45-13.00u (herhaling: 16.45-17.00, en 00.45-01.00u op Radio 1)

    • Hans Wammes