Ik mijd risico's en hoofdbrekens

Ik ben risicomijdend en hoofdbrekens over geld wegen niet op tegen een eventueel hoog rendement. Ik vroeg een adviseur of ik meer met mijn geld kan doen dan simpel sparen, zonder veel risico en zo dat veel opties openblijven. Ik heb een tijdelijke baan, dus mijn perspectieven zijn wat onzeker. Ik bezit geen huis en ben (nog) kinderloos. De adviseur raadt een obligatiefonds aan, met een looptijd van 15 jaar en een uitloop tot 25 jaar, aan te vullen met een koopsompolis. Dit is eventueel te koppelen aan een hypotheek en de minimum inleg is zo laag dat het in moeilijke tijden nog is op te brengen. Het klinkt mij goed in de oren. Kan er nog een addertje onder het gras zitten?

(W. van G.)

Ik denk dat u niet begrijpt wat de adviseur bedoelt, maar daar bent u mede schuldig aan. Wanneer u risico's en hoofdbrekens wilt mijden, dan is sparen bijna de enige weg. Vraagt u naar meer dan de spaarrente, zonder risico en heel flexibel, dan vraagt u bijna het onmogelijke; een alternatief is het aflossen van uw eventuele schulden. Dus: gewoon sparen op de hoogste biedende rekening (zie www.sparen.pagina.nl), en dan kunt u altijd alle kanten op. Een assurantietussenpersoon zal het bovenstaande niet makkelijk beamen, want daar verdient hij niets aan. Hij biedt u een beleggingspolis van 15 jaar, waarbij de premies in een obligatiebeleggingsfonds gaan. Dat kunt u zelf ook doen, zonder verzekering, goedkoper en flexibeler. Die koopsompolis en de koppeling aan de hypotheek? Het zal wel. Spaar voorlopig maar door.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/hiele