Iedereen moet leven!

Drie jaar geleden gaf ik mijn kapitaalverzekering in onderpand aan de verzekeraar Amev, voor een tweede hypotheek om verbouwingsplannen te financieren. Het advies was toen: koppel die verzekering maar aan die tweede hypotheek, je weet nooit! Op mijn polis staan nu twee zaken: 1. Deze verzekering is niet gekoppeld aan de eigen woning. 2. De clausule vermeldt dat de verzekering in onderpand is gegeven aan de Amev, ter aflossing van de schuld. Na verloop van tijd vroeg ik me af of ik niet van dat pandhouderschap af kon komen. Ik beslis liever zelf wat ik met het geld doe, wanneer dat na 15 jaar vrijkomt. De Amev is hiertoe bereid, maar vraagt 225 euro omzettingskosten. Graaien, vind ik dat. Moet ik betalen?

(G. te B.)

Het aanbrengen van zo'n wijziging op uw verzoek kost de Amev tijd en geld. Daarom is een vergoeding logisch. Zij moeten hun medewerkers toch ergens van betalen. U werkt toch ook niet voor niets? Dit valt dus niet onder `graaien'.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/hiele