Harde werker

Aart Jan de Geus krijgt één van de zwaarste opdrachten van het kabinet Hij moet miljardenbezuinigingen doorvoeren op de sociale zekerheid, de vakbeweging in toom houden en tot loonmatiging bewegen, en hij moet het sociale gezicht van het CDA laten zien.

De oud-bestuurder van het CNV, de voormalig consultant van de Boer & Croon Management Consultant en de dirigent van een jongerenkoor houdt van hard werken. In juli 2002 werd hij tamelijk verrassend de nieuwe minister van Sociale Zaken, in een tijd waarin de economie al hard achteruit holde en de werkloosheid begon op te lopen. In oktober kreeg hij na de val van het kabinet er een loodzware portefeuille bij, Volksgezondheid.

Op beide posten kon hij doen waar hij goed in is: manager zijn, problemen oplossen, onderhandelen. Hij greep in bij de ruziënde ziekenhuizen in de Flevopolder en hij sloot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Dit akkoord geldt slechts voor een jaar (2003) en een grote ruzie over de WAO tussen sociale partners en het kabinet wist De Geus niet te beslechten. Toch is dit akkoord van grote waarde. Het zorgde voor een trendbreuk in de tot dan toe snel stijgende lonen.

De relatie met zijn oude collega's bij het CNV zal hem nog van pas komen. CNV-voorzitter Doekle Terpstra viel hem deze week publiekelijk hard aan over de herkeuring van jonge WAO'ers. Om de vakbeweging gerust te stellen, zegt De Geus steeds dat hij niet zal meewerken aan een ontkoppeling tussen de lonen en de uitkeringen. Maar, en dat zegt hij er minder duidelijk bij, als de marktsector ontvoldoende de lonen matigt dan is ook onder hem een ontkoppeling denkbaar. Maar het kan ook dat De Geus, een gelovig man, echt in het geweer komt als maatregelen van het kabinet te hard de onderkant van de samenleving raken.

Leeftijd: 46

Opleiding: gymnasium-B, propedeuse Nivra (accountancy), Nederlands recht, postdoctoraal arbeidsrecht

Loopbaan: assistent-accountant, jurist Industriebond CNV, bestuurder vakcentrale CNV, partner Boer & Croon Management Consultants