FC Utrecht verborg financiële details

Bij FC Utrecht, dat de grootste schuld heeft van alle betaalde clubs, zijn de laatste maanden pijnlijke details over financiële transacties binnenskamers gehouden uit angst dat dit de redding van de club zou beletten. Dit blijkt uit een reconstructie van deze krant.

Zo is oud-voorzitter H. Herremans intern verweten dat hij zich heeft ingelaten met ,,de schijn van belangenverstrengeling'', aldus bestuursnotulen van 6 maart. Herremans heeft zijn huis laten verbouwen door dezelfde aannemer, Midreth, die stadion De Galgenwaard van de club verbouwt. De meerkosten bij deze verbouwing – 7 miljoen euro – zijn een belangrijke reden voor de financiële problemen van FC Utrecht.

Bestuursleden, commissarissen en het interim-management hebben Herremans' handelwijze op 6 maart unaniem afgewezen. Interim-directeur M. Sturkenboom van FC Utrecht vindt dat Herremans ,,nooit'' met Midreth zaken had moeten doen. ,,Hoe ga je dat aan een normale supporter uitleggen?'' Herremans' opvolger als voorzitter, G. Bloemink, zegt dat hij zich ,,kan voorstellen dat je de schijn tegen krijgt. Ik begrijp dat mensen zo reageren''. Herremans, die deze krant niet te woord wilde staan, heeft toegegeven dat hij zijn privé-zaken met Midreth aan de club had moeten melden. Hij bestrijdt dat hij er financieel profijt van heeft gehad. Herremans vertrok medio 2001 als voorzitter, maar was tot voor enkele weken president-commissaris van Stadion NV, die voor de club de stadionbouw begeleidt. Hij is directeur van de Eredivisie NV.

Ook zijn opvolger Bloemink, voorzitter tot vorig najaar, ligt intern onder vuur omdat uit een analyse van onverwachte meerkosten in het seizoen 2001-2002 is gebleken dat voor ongebruikelijk veel geld opdrachten zijn verstrekt aan PriceWaterhouseCoopers (PWC). Bloemink werkt als accountant bij PWC. Hij zegt dat de opdrachten nooit door hem aan PWC zijn verstrekt en dat PWC alleen op kwalitatieve criteria is ingehuurd. Sportwethouder Spekman, die een plan heeft om FC Utrecht te redden, keurt de ,,ons-kent-ons cultuur'' in het voetbal af. Oud-technisch directeur Van Breukelen en rechtsback Vreven geven toe dat ze betrokken zijn geweest bij een constructie om de betaling van loonbelasting te ontlopen.

zaterdags bijvoegsel:

pagina 25

thema: pagina 58-60