Euronext drijft op derivaten

Euronexts handel in derivaten bloeit en heeft in het eerste kwartaal geleid tot een omzetgroei met dubbele cijfers, terwijl de kosten met slechts 7 procent stegen. Dat heeft er meer dan de veelgeprezen kostenbesparingen toe bijgedragen dat de pan-Europese beurs erin is geslaagd zijn operationele winstmarge naar het indrukwekkende niveau van 30 procent te tillen, ondanks de redelijk fletse prestaties van zijn aandelendivisie. In feite is de derivatenhandel het enige bedrijfsonderdeel waar veel leven in lijkt te zitten. De omzet van de aandelenhandel en de softwareverkoop zijn weliswaar gestegen, maar in beide sleutelsectoren zijn de winstmarges geslonken. Het is niet goed te begrijpen waarom de aandelenkoers al is aangetrokken na slechts één kwartaal waarin beter werd bezuinigd dan verwacht. De belangrijkste daling van 4 miljoen pond deed zich voor in de categorie 'overige kosten'. Euronext weigert aan te geven wat die behelzen, maar het klinkt alsof een paar interessante extraatjes overboord zijn gekieperd.

Als Euronext het ook maar enigszins voor elkaar wil krijgen de vaart erin te houden bij de winstgroei, moet topman Jean-François Theodore de kosten van de aandelenhandel meedogenloos te lijf gaan. Maar net als bij andere beurzen neemt de druk op Euronexts kosten juist toe. Er zijn weinig tekenen die erop wijzen dat de technische problemen verholpen zijn die er voortdurend voor zorgen dat de aandelenhandel voor een paar uur moet worden stilgelegd.

Niettemin heeft Euronext bewezen dat de combinatie van derivaten en aandelen echt een stabielere bedrijfsvoering oplevert.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.