Ethica

Sinds het aftreden van minister Eduard Bomhoff (LFP) op 16 oktober vorig jaar werd Ross steeds meer het gezicht van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In haar ethische opvattingen is de 45-jarige Gelderlander een echte christen-democraat. Dat bleek bijvoorbeeld uit haar oppositie als woordvoerder in de Tweede Kamer tegen de Paarse euthanasie-wet. Ross werkte twee jaar als doktersassistente, ze was docente Engels en studeerde sinologie. Tussen 1990 en 1998 was ze beleidsmedewerker voor de Europese Volkspartij. In 1998 werd ze Kamerlid en vorig jaar staatssecretaris. Ross maakte zich het afgelopen jaar sterk voor meer kwaliteit in zorginstellingen, de gevolgen voor de zorg van de snelle vergrijzing en de gezinscoach in de jeugdzorg. De dood van een dierenarts in Rosmalen als gevolg van vogelpest was een van de pijnlijkste momenten in haar politieke loopbaan.