Dubbel belang bij WestLB

Het is behoorlijk ongerijmd dat de fotogenieke bankier Robin Saunders van de Westdeutschen Landesbank (WestLB) een persoonlijk belang heeft in Bhs, de niet-beursgenoteerde Britse warenhuisketen die door haar werkgever wordt gefinancierd. Nu lijkt het erop dat Saunders de gewoonte had ook belangen te nemen in andere door haar begeleide cliënten, soms op voordelige voorwaarden. Deze gang van zaken roept de vraag op hoe goed haar superieuren in Düsseldorf op de hoogte waren van de bedrijven waar zij miljarden in staken.

Het is niet zo vreemd als beheerders van beleggingsfondsen een persoonlijk belang verkrijgen bij de door hen gearrangeerde overeenkomsten, ten behoeve van de fondsen die zij onder hun hoede hebben. Daardoor lopen hun belangen parallel met die van de beleggers in hun fondsen. Maar dat verhaal gaat niet op voor krediet verlenende bankiers. De belangen van crediteuren en aandeelhouders van met veel vreemd vermogen uitgeruste ondernemingen kunnen makkelijk botsen. Er is dus sprake van een groot belangenconflict als een crediteur, zoals Saunders, belangen verwerft in niet-beursgenoteerde ondernemingen die geld hebben geleend van zijn of haar werkgever. Waarom WestLB zo'n handelwijze zou tolereren behoeft nog nadere uitleg. Maar de eigen zwaarbelaagde aandeelhouders van de bank, die vorig jaar op een aandelenuitgifte hebben ingeschreven zullen onaangenaam verrast zijn als blijkt dat Saunders met haar overeenkomsten een klein fortuin heeft gemaakt, terwijl WestLB op de blaren moet zitten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.