Deftige vechtjas

Dat Laurens Jan Brinkhorst nu toetreedt tot het kabinet, is een verrassing. Al ruim voor zijn vertrek als minister van Landbouw in 2002 liet de Brusselaar weten dat het tijd was voor een nieuwe generatie D66'ers. Er kwam ,,geen Brinkhorst II en geen Brinkhorst III'', zoals hij het uitdrukte.

Hij kwam toch weer in beeld nadat D66 in het bedrijfsleven niet het gewenste zwaargewicht voor Economische Zaken kon vinden. Hij heeft een scherp profiel dat niet past bij het stempel redelijke D66'er. Brinkhorst is meer het type deftige vechtjas, dat houdt van een stevige discussie met een vleugje provocatie en polarisatie.

Brinkhorst wijkt in het kabinet af als geprofileerde Europeaan tussen vooral binnenlands en Atlantisch georiënteerde ministers. Coalitiegenoten als De Hoop Scheffer en Donner (CDA) en Zalm en Hoogervorst (VVD) kunnen rekenen op een scherp pro-Europees tegengeluid. Brinkhorst verkeert als lid van de kleinste coalitiepartner wel in een extra ongemakkelijke positie omdat D66 in het regeerakkoord met CDA en VVD nauwelijks afspraken heeft gemaakt over Europa. Tijdens Paars II ontwikkelde hij zich tot dé buitenlandse stem van D66 in het kabinet, nadat hij in 1999 de falende minister van Landbouw Apotheker had vervangen.

Op Landbouw maakte Brinkhorst echter vooral naam als kordate crisismanager die de mond- en klauwzeercrisis bedwong en tegelijk de strijd aanbond met de boerenstand. Hij verweet deze een te afhankelijke opstelling van de overheid en bepleitte sanering, innovatie en milieuvriendelijkheid. Op Economische Zaken kan hij deze links-liberale lijn voortzetten. Saillant is dat hij daarbij samenwerkt met een opvolger op Landbouw, de CDA'er Veerman, die de boeren met open armen ontvingen als een soort anti-Brinkhorst.

Leeftijd: 66

Opleiding: Gymnasium-B, Nederlands Recht Leiden, M.A. Public Law and Government New York

Loopbaan: Staatssecretaris Buitenlandse Zaken (kabinet Den Uyl),vanaf 1977 lid Tweede Kamer (1981-1982 fractievoorzitter), lid Europees Parlement, 1999 - 2002 minister van Landbouw