DE WEEK

VERONTWAARDIGD is de vakbeweging. Over de WAO-plannen die de nieuwe coalitie heeft beraamd. Straks komen, als Zalm tenminste het been stijf houdt, de WAO'ers onder de 45 die toch gezond zijn allemaal in de bijstand.

Wat willen FNV en CNV met hun morele verontwaardiging dan? Alle bijstandtrekkers in de WAO?

IRAK KAN WEER vrijelijk olie pompen. De sancties zijn opgeheven. De olieprijs kan verder omlaag. En aangezien olie met dollars wordt betaald en de euro almaar in waarde stijgt, zelfs helemaal terug op het uitgangsniveau is, is dat gunstiger voor Europa dan voor energieverslindend Amerika.

Zo goed als de dure euro in het algemeen de koopkracht van Europa voor in dollars geprijsde producten vergroot. De Europese consument vaart er wel bij, de Amerikaanse verliest.

VOOR DE PRODCUENT is het precies andersom. De Amerikaanse wint, de Europese verliest. En extra verliest, doordat Europa niet, zoals wel de VS, de belasting verlaagt – op Frankrijk na, dat dan ook van de grote eurolanden nog het meest groeit.

En Nederland? Het scoort nog slechter dan Duitsland, hoewel het eens ten voorbeeld aan de wereld werd gesteld. En de nieuwe coalitie verhoogt de lasten.

ALSOF ZIJ MEENDEN dat de Gouden Eeuw was aangebroken, trokken Nederlandse topmanagers erop uit en namen ze de ene na de andere Amerikaanse onderneming over. Go West, want Europa hervormt zich niet.

Ze overschatten zichzelf (of kochten een kat in de zak). Nu likken de Numico's, de Aegons, de ING's, de Aholds hun wonden.

De goedkope dollar slaat in hun in euro's genoteerde bedrijfsresultaat een extra gat. Hun beloning is alleen nog dezelfde gebleven, dat wil zeggen opgetrokken naar Amerikaans niveau.

BEGINT IN ENGELAND de revolutie? GlaxoSmithKline kreeg het lid op de neus. De aandeelhouders van het farmacieconcern stemden de hoge beloning voor de topman van tafel. Met krappe meerderheid, zei het bedrijf. Niet waar, zei een grote aandeelhouder uit de City, die het nog even had uitgezocht: bijna tweederde was tegen.

EUROPEES commissaris Bolkestein, die de hebzucht onder topmanagers hekelt, voegt de daad bij het woord. Aandeelhouders krijgen straks meer over beloningen te zeggen. Meer? Laat ze daarover stemmen, zoals in Engeland nu verplicht is.

President-commissarissen in Nederland doen het op hun manier: hier komt het old boys network in conclaaf bijeen om dreigende wetgeving `bij te sturen'. Kardinalen onder elkaar.

HET MINISTERIE van Volksgezondheid weet niet of twee miljard euro aan jaarlijkse subsidie wel goed wordt besteed. Doelen zijn onduidelijk, verantwoording achteraf kan het niet goed geven. Dat zegt de Rekenkamer.

Onder Paars zijn miljarden extra in de collectieve sector gestopt. Met instemming van Zalm. Niemand weet waar ze gebleven zijn. Waar blijft het grondige, alomvattende onderzoek naar die verdwenen miljarden, voordat ze helemaal in de vergetelheid raken? Heel Den Haag lijkt wel voor gekke Gerritje te spelen.

BIJ DE AANLEG van de Betuwelijn zou bouwfraude zijn gepleegd. De directeur van het project zegt `geschokt' te zijn. U vast niet.

Gemeenten hebben niets van Enschede en Volendam geleerd. Zij blijven in het milieu- en bouwtoezicht falen. Dat zegt de inspectie van het ministerie. Er komt daarom meer toezicht.

Juist wegens Enschede en Volendam zijn op wens van de Kamer de inspecties flink uitgebreid. Waarom de verantwoordelijken niet straffen, met gevangenis desnoods? Of is het wachten op de volgende gezagsdrager die zegt geschokt te zijn?

DE PRESTATIES van de politie vertonen al twintig jaar lang een dalende lijn. Dat zegt het CPB – of het de Rekenkamer is. De informatiebestanden van de politie zouden bovendien zo ontoegankelijk zijn dat de resultaten van het politiewerk nauwelijks te meten zijn.

Dus hoe het CPB dat dan te weten is gekomen?

Gezag laat niet met zich spotten, falend gezag helemaal niet. Niet dat hij durft te beweren dat de politie almaar beter presteert, wel is de raad van hoofdcommissarissen door de `onvolledigheid' en, u raadt het, de `neerbuigende' toon van het CPB geraakt. En jawel: verontwaardigd.