De komst van Victor Rijssen

Victor Rijssen. Het zou de hoofdpersoon kunnen zijn uit een soapserie, of een aanstormend schrijverstalent uit de grachtengordel. Het is de naam van het beleggingsvehikel dat de familie Wessels heeft opgericht om een van de grootste Nederlandse bouwondernemingen van de beurs te halen.

Vandaag verdwijnt bouwbedrijf Volker Wessels – Stevin is er onlangs afgevallen – uit de Midkap-index van 25 middelgrote ondernemingen. Komende dinsdag verlaat het concern de Next 150-index, een graadmeter met 150 middelgrote Europese bedrijven. Volker Wessels verdwijnt uit de beursbarometers omdat de familie Wessels zijn bod op het bouwconcern doorzet. Ondanks de aanwezige oppositie.

Aanvankelijk wilde Victor Rijssen minimaal 95 procent van het bedrijf in handen krijgen om het bod door te zetten. Gisteren maakte de familie Wessels bekend ook genoegen te nemen met ruim 80 procent van de aandelen. Daarmee neemt de familie bewust het risico dat de beursnotering van Volker Wessels Stevin in stand moet worden gehouden. Pas vanaf 95 procent kunnen minderheidsaandeelhouders met dwang worden uitgekocht.

Eén op de vijf aandeelhouders is niet ingegaan op een bod van 19,65 euro per aandeel. De weigeraars vinden het bod te laag, maar geven hun identiteit niet prijs. Het ligt voor de hand dat het Amerikaanse Fidelity Low Prices Stock Fund zich onder de tegensputters bevindt. Dit beleggingsfonds mag van lage koersen houden, maar dan wel bij het instappen. Twee jaar geleden gebeurde dat om en nabij de 24 euro. Voor een belegger die gespecialiseerd is in het investeren in achterblijvers valt een koersrendement van minus 20 procent, ná overname, nauwelijks te verwerken.

De familie Wessels neemt een risico, de weigeraars doen dat ook. Zij lopen het gevaar als minderheidsaandeelhouder achter te blijven in een beursfonds waarvan de aandelen onverhandelbaar zijn. Achter te blijven zonder een stem op de aandeelhoudersvergadering én zonder een nieuwe uitweg via verkoop. Wie dat riskeert speelt hoog spel.

De weigeraars kunnen zich optrekken aan de Norit-ervaring. Het bedrijf, vooral bekend om zijn tabletten tegen diarree, werd drie jaar geleden verkocht aan een participatiemaatschappij. De oogst voor weigeraars kwam al binnen een half jaar: Norit werd doorverkocht aan Nuon voor een veel hogere prijs. Hoe het bij Volker Wessels afloopt? Kijk binnenkort naar de volgende aflevering van Victor Rijssen.