Bloedmonsters mkz op DNA onderzocht

De bloedmonsters op basis waarvan twee jaar geleden in Kootwijkerbroek mond- en klauwzeer (mkz) is vastgesteld, moeten worden onderzocht op DNA. Dit heeft de rechtbank in Zwolle bepaald in een procedure die was aangespannen door een veehouder uit Kootwijkerbroek. Hij denkt dat er monsters in het laboratorium van ID-Lelystad zijn verwisseld en dat er een verkeerde diagnose is gesteld. Door DNA-onderzoek kan worden vastgesteld of het bloed van het besmet verklaarde kalf overeenkomt met dat van de moederkoe die in Kootwijkerbroek op stal staat. Het ministerie van Landbouw heeft tot dusver geweigerd mee te werken aan een DNA-onderzoek. Als blijkt dat 200 veehouderijen in Kootwijkerbroek onterecht zijn geruimd, is de kans groot dat er schadeclaims worden ingediend.