Bijna Heel Nederland wandelt

Bijna heel Nederland wandelt. Waarom? De wandelaar ontrafeld

Het is nog niet zo lang geleden dat het alleen iets was voor mensen van boven de vijftig: wandelen, dat deed je hooguit op zondagmiddag met je ouders, uit liefde of verveling, en meestal onder protest. Maar nu doet iederéén het. Jong en oud, blond en grijs, mensen die altijd al van de natuur hielden, in al haar facetten, maar ook mensen die je vroeger het café niet uit kreeg. Er zijn zo'n tien miljoen mensen in Nederland die regelmatig wandelen, schat het ministerie van Landbouw. Het Nipo karakteriseert hen als hoog opgeleide, goedverdienende stadsbewoners die kwaliteitskranten lezen. En het CBS voegt eraan toe dat het er steeds meer worden. Wandelen is besmettelijk. `Wandel jij ook al? Het lijkt wel een ziekte', sprak onlangs een wandelende bekende.

Wandelen is natuurlijk nooit weggeweest, maar nu is het alomtegenwoordig. Bijna elke krant heeft een wandelrubriek. Er zijn steeds meer websites met wandelroutes, foto's, en ervaringen. Er verschijnen boeken die het wandelen als geschiedkundig, biologisch en filosofisch interessant fenomeen beschrijven. Bijvoorbeeld het mooie, bijna allesomvattende Wanderlust, a history of walking van Rebecca Solnit, vol wandelende dichters, pelgrims, vrouwen en filosofen, vol natuur en steden, en vol wandelquotes. Of Ik loop rond Abcoude en neem mee van Esther Bakker, die opschrijft wat ze tijdens één wandeling allemaal denkt over alles wat maar met wandelen te maken heeft.

Wat is dat dan toch met dat wandelen?

Dat staat natuurlijk in die boeken, maar we kunnen het ook zelf wel bedenken. We krijgen het steeds druk-druk-drukker, stress, geen tijd meer voor onszelf, we lopen onszelf voorbij – en een wandeling brengt rust en ruimte, daar gaat je hoofd van open, zoals van de mentholsigaretjes die Cock van der Laak (vrouw van Cor van der Laak, bekend Avro-lid) rookte. We zijn te dik, we willen bewegen, maar we willen ons liever niet te veel vastleggen en eigenlijk ook niet héél erg inspannen – dus gaan we maar wandelen, dat kan altijd en je hoort vaak dat het zo gezond is.

Avontuurlijke, actieve verre vakanties zijn `in', dus willen mensen thuis een beetje trainen hoeveel ze op een dag kunnen lopen. Er komen steeds meer outdoorwinkels, met mooie wandelspullen erin, en die willen mensen hebben en aantrekken en gebruiken. Aan de andere kant zijn we al dat materialistische gedoe ook wel een beetje zat en willen we terug naar de natuur – bijvoorbeeld door erin te wandelen.

Zo heeft iedereen wel een reden om te wandelen. En als u het nu nog niet doet, als u nog zo'n echte ouderwetse stadsmus bent die het liefst de krant leest in een grand café, met uw mobieltje op tafel, dan begint u er binnenkort wel mee. Als u tenminste uw vrienden ooit nog wilt spreken. Want die lopen ergens, en op veel wandelpaden heb je geen bereik.

Wandelen is sowieso steeds meer een sociaal gebeuren, een zich voortbewegend feestje overdag. Het Pieterpad, Nederlands bekendste Lange Afstand Wandelpad, slibt hartstikke dicht. ,,Ben jij nieuw hier?', kreeg Wessel Zweers, redacteur en ontwerper van www.tweevoeter.nl (Nederlands grootste wandelsite) er eens te horen. En omdat we steeds jonger gaan wandelen en steeds later kinderen krijgen, is het wandelen met kinderen sterk in opkomst (en daarmee de draagzakken- en terreinkinderwagenindustrie). Ook het wandelen met de hond (in speciale `losloopgebieden', er zijn boekjes waar die instaan) schijnt toe te nemen.

En daarmee begint het moderne wandelen alweer aardig te lijken op de klassieke zondagmiddagwandeling-met-de-ouders die we vroeger zo haatten.

Met dank aan Joyce Roodnat, Wessel Zweers, en diverse bevriende wandelaars

Gerectificeerd

Herken de wandelaar

Het schema om te bepalen `Welke type wandelaar bent u?' bij het artikel `Bijna heel Nederland wandelt' in Leven &cetera van vorige week (24/25 mei) was door een technische storing incompleet. De vragen Ziet u wandelen vooral als sport of als recreatie? en Heeft wandelen voor u een spirituele betekenis? ontbraken. Op de internetsite van deze krant is het complete schema te vinden, dat makkelijk op 1 velletje A4 is uit te printen.

Illustratie Ellen de Bruin