ADO Den Haag keert terug naar eredivisie

ADO Den Haag is gisteravond kampioen van de eerste divisie geworden. In het eigen Zuiderpark werd VVV met 3-0 verslagen. De Hagenaars keren na elf seizoenen weer terug naar het hoogste niveau van het betaalde voetbal.

Volgens het competitieprogramma had het elftal van Rinus Israel en Lex Schoenmaker de kampioenswedstrijd in Venlo moeten spelen, maar omdat de burgemeester van de Limburgse stad het duel verbood werd de wedstrijd op last van de Nederlandse voetbalbond verplaatst naar Den Haag.

ADO Den Haag slaagde er gisteren na eerdere mislukte pogingen tegen Go Ahead Eagles en Veendam in om de titel binnen te halen. De openingstreffer van topschutter Roy Stroeve viel al na een kwartier. De zege werd pas ver in de tweede helft definitief veiliggesteld door doelpunten van de na de winterstop overgekomen aanwinsten Gabor Torma en Santi Kolk.

Na het laatste doelpunt van Kolk stroomde het publiek met nog zes minuten te spelen massaal het speeldveld op. De politie slaagde er met de hulp van trainers en spelers in om de toeschouwers buiten de lijnen te krijgen. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vink nam de feestende aanhang van ADO Den Haag het veld definitief in beslag.

Voor een uitzinninge menigte reikte directeur betaald voetbal Henk Kesler de kampioensschaal uit aan de club die niet meer kan worden achterhaald door nummer twee van de eerste divisie Emmen. Bij de huldiging in het Zuiderpark deden zich geen ongeregeldheden voor. Na afloop namen supporters luid toeterend de wegen rond het Zuiderpark in beslag. De politie sloot het centrum van Den Haag af voor al het autoverkeer.

Zaterdag 31 mei zal pas het officiële huldigingsfeest van de kampioen van de eerste divisie plaatsvinden op een van de speelweides in het Zuiderpark. Voorafgaand aan dit feest speelt ADO Den Haag de laatste competitiewedstrijd van het seizoen thuis tegen Haarlem. Tijdens de huldiging zullen verschillende artiesten de selectie van ADO Den Haag toezingen.

De clubleiding van ADO Den Haag verlengde vorige week al de contracten van bepalende spelers als Ferry Bodde, Jeffrey van As en Peter Hofstede. Verder bereikte de club een akkoord met PSV over de huur van de 20-jarige verdediger Robert van Boxel. De club is nog naarstig op zoek naar meer versterkingen.

Het trainersduo Israel en Schoenmaker zal ook volgend seizoen op de bank plaatsnemen. Onder leiding van de twee coaches begon ADO Den Haag twee seizoenen aan een opmars die gisteren werd beloond met promotie.