ADO?

Burgemeester Schrijen van Venlo verbood het duel VVV-ADO Den Haag, waarna de KNVB de gisteren gespeelde wedstrijd naar Den Haag verplaatste. Kreeg ADO het kampioenschap van de eerste divisie in de schoot geworpen?

Johan Stuulen, algemeen directeur Emmen: ,,Schrijen verbood de wedstrijd wegens mogelijke problemen met ADO-aanhangers, het is vreemd dat supportersgedrag nu wordt beloond. Eigenlijk is er sprake van competitievervalsing. Wat was er gebeurd als wij, nummer twee op de ranglijst, dichter in de buurt van ADO hadden gestaan? En wat kunnen we verwachten als ADO komend seizoen in de eredivisie speelt? Wij hebben niets tegen ADO, die ploeg was toch wel kampioen geworden. De KNVB heeft volgens de reglementen gehandeld, de wedstrijd mocht naar Den Haag verplaatst worden. De clubs uit de eerste divisie hebben die reglementen goedgekeurd, dus formeel is niemand in de fout gegaan. Misschien wordt het tijd de reglementen te herzien.''

Ike Simoncini, voorzitter supportervereniging ADO Den Haag: ,,Wij hebben geen supportersprobleem, dat blijkt uit alle cijfers. Het is giswerk om te stellen dat het volgend jaar verkeerd afloopt met ADO-fans. In de eerste divisie gebeurde er al niets, terwijl de organisatie van veel clubs in die afdeling minder goed is dan die van eredivisieclubs. Het was vervelend dat we slechts met een beperkt aantal supporters naar de mogelijke kampioenswedstrijd tegen Go Ahead mochten. Eerder bezochten we al met 700 man een bekerduel in Venlo; toen is niets gebeurd. Via de media proberen moraalridders ons bestraffend toe te spreken en wordt continu gewezen naar het verleden. Dat is niet fair, daarvoor zijn we genoeg gestraft. De politie Haaglanden en de gemeente Den Haag zijn tevreden over het gedrag van de ADO-supporters.''

Rob De Leede, woordvoerder KNVB: ,,VVV-ADO Den Haag is omgedraaid volgens de reglementen. De Venlose burgemeester verbood de gisteren in Venlo te spelen wedstrijd en een andere datum was ook niet bespreekbaar. Zeven jaar geleden werd er een maatregel in het leven geroepen waardoor in zo'n situatie de wedstrijd kan worden omgedraaid. Alle clubs uit de eerste divisie hebben met de reglementen ingestemd. Binnenkort hebben we een algemene ledenvergadering, dan horen we wel of mensen problemen hebben met de reglementen. Wij hebben vertrouwen in ADO's komst naar de eredivisie. De KNVB verwacht geen problemen met de ADO-supporters.''

Henk Groenevelt, hoofd Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme: ,,Het is moeilijk om te zeggen of de affaire rondom VVV-ADO Den Haag een precedent kan scheppen. In de media wordt vooral gerefereerd aan het gedrag van Haagse supporters van tien jaar geleden, sommige ADO-fans cultiveren die wanordelijkheden van destijds wel eens. De pers duikt massaal op de mogelijke problemen die ADO-fans zouden kunnen veroorzaken, maar dat is erg makkelijk. Soms wordt de zaak opgeblazen, laten we afwachten wat er gaat gebeuren. Bij ADO is het de afgelopen jaren rustig geweest, ook de lokale overheden zijn tevreden over het supportersbeleid van de club. Onlangs kwamen ADO-fans die op weg waren naar Deventer negatief in het nieuws, maar nergens las je iets over 750 FC Twente-supporters die zonder kaartje op weg waren naar Tilburg, naar Willem II.''

Frans Nijssen, manager VVV: ,,We respecteren de beslissing van de burgemeester, maar als club zijn we niet blij dat de wedstrijd is omgedraaid. We hadden onze sponsoren graag willen ontvangen tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De burgemeester verbood de wedstrijd omdat ons stadion wordt verbouwd, de komst van ADO-supporters stond daar los van. Dat was ook geen probleem geweest, we hadden 900 ADO-fans binnen kunnen laten. Ik kan me de onvrede bij Emmen voorstellen. Sportief gezien is het omdraaien van een competitieduel niet prettig. Misschien krijgen we in de toekomst wel een situatie waarbij supporters van de uitspelende ploeg niet welkom zijn, of dat de thuisspelende ploeg reglementair verliest omdat er geen vervangende datum kan worden gevonden.''