Wat wil Bronfman met Universal?

Wat het verpatsen van een erfenis aangaat, is de staat van dienst van Edgar J. Bronfman nauwelijks te overtreffen. Tussen 1994 en 2000 heeft hij – in zijn eigen woorden – het familiebedrijf Seagram veranderd ,,van een traditioneel drankenconcern in een toonaangevend mondiaal mediaconcern''.

Daarna heeft hij het aan Vivendi verkocht voor een prijs per aandeel die impliceerde dat het bedrijf het tijdens Edgars bewind als topman 45 procent minder goed had gedaan dan het gemiddelde van de S&P500;. Vervolgens stond hij aan de zijlijn toe te kijken hoe onder het bestuur van Vivendi's Jean-Marie Messier de waarde van het erfgoed van de familie Bronfman nog eens met 80 procent werd gekortwiekt.

Je kunt dit verbazingwekkende rentmeesterschap ook op een andere manier bekijken: het saaie, oude drankenconcern Seagram werd in 2000 door Vivendi voor 8 miljard dollar aan Diageo verkocht. De familie Bronfman werd daar theoretisch 2 miljard dollar beter van. Als zij destijds voor aandelen-Diageo had gekozen en niet voor die van Vivendi, zou de familie nog steeds 2 miljard dollar bezitten, meer dan tweemaal zoveel als het belang van 7 procent in Vivendi nu nog waard is.

Daarom is het zo moeilijk te geloven dat Bronfman op het punt staat de controle over Universal Studios en de rest van Vivendi's Amerikaanse belangen weer over te nemen, hoezeer hij daar emotioneel ook aan verbonden is.

Bronfmans bod kan echter ook een andere achtergrond hebben. Hij heeft zich pas op het laatste moment gemeld in een biedingsstrijd die al maanden aan de gang is. John Malone van Liberty Media en oliemiljardair Marvin Davis, die aan het hoofd staat van een groep beleggingsfondsen, hebben belangstelling getoond. Volgens een ingewijde overwegen ook Viacom, NBC en MGM om een bod uit te brengen. Maar de veiling wil nog niet echt op gang komen. Als Bronfmans persoonlijke enthousiasme wat vuur in de strijd zou brengen, kan dat een katalysator zijn voor een zeer bevredigend veilingverloop. Niemand zou daar meer van profiteren dan de familieleden van Bronfman met Vivendi-aandelen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.