VS ontbinden veiligheidsdienst en leger van Irak

Het Amerikaanse civiele bestuur in Irak heeft vandaag de ontbinding van de Iraakse strijdkrachten en verscheidene veiligheidsorganen bekendgemaakt. Het bij deze ontslagen civiel en militair personeel krijgt één maand salaris mee, op officieren met de rang van kolonel of hoger na die als gecompromitteerd worden beschouwd ,,tenzij anders wordt bewezen''. Er zal een nieuwe strijdmacht worden opgezet, aldus een verklaring van Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak. Die strijdmacht zal volgens de verklaring onder civiele controle staan en ,,representatief voor alle Irakezen'' zijn. De Iraakse strijdkrachten waren de facto al uiteengevallen tijdens de Amerikaans-Britse oorlog tegen het regime van Saddam Hussein. In het land bestaan daarnaast de milities van Koerdische en shi'itische partijen, de vroegere oppositie tegen Saddam Hussein. Wat daarmee gebeurt, is nog niet bekend.