Vijftig jaar afzien, tijd voor een feest

Sherpagids Pemba Dorjie heeft gisteren in minder dan dertien uur de Mount Everest beklommen. Dat is de snelste tijd ooit. Ook de Japanner Yichiro Miura brak gisteren een record. Hij werd als 70-jarige de oudste die de top haalde.

De bergbeklimmers schrijven geschiedenis, ruim vijftig jaar nadat de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn sherpagids Tnezing Norgay op 29 mei 1953 als eerste mensen hun voetafdrukken op het `dak van de wereld' achterlieten. Om dit te vieren, verdringen 25 teams uit verschillende landen elkaar dezer dagen om de 8.850 meter hoge top te trotseren. India en Nepal stuurden zelfs een gemeenschappelijk miltaire team.

De Mount Everest in de Himalaya werd sinds de prestatie van Hillary en Norgay het pad naar de eeuwige roem voor vele klimmers. Zo slaagde de Sloveen Davo Karnicar er op 8 oktober 2000 als eerste in om zonder onderbreking de berg af te skiën. Op 16 mei 1975 hakte de Japanse Junko Tabei als eerste vrouw haar ijsbijl over de rand van de top. Drie jaar later bewezen Reinhold Messner (Italië) en Peter Habeler (Oostenrijk) dat ook zonder zuurstof de top te bereiken is.

De Nepalese sherpa Appa beklom de berg vorige week voor de twaalfde keer, en houdt er nu mee op. Zijn landgenoot Temba Tsheri is was op 16-jarige leeftijd de jongste bergbeklimmer. Erik Weihenmayer, een Amerikaan, hees zich als eerste blinde over de rand van de enorme ijsmuur die de laatste hindernis voor de top vormt. Frits Vrijlandt werd in mei 2000 de eerste Nederlander die via de noordflank, de zwaarste route, boven kwam. De Nederlandse Alpinist Hans van der Meulen deed dat op 30 mei 2002 zonder zuurstofflessen en hulpdragers.

Pionier Hillary kijkt intussen argwanend toe hoe meer en meer onervaren klimmers de berg ontheiligen met achtergelaten tenten, duizenden meters touw, voedselblikken en zuurstofflessen. ,,De commerciële klimsport heeft zich ontwikkeld. Dit lijkt meer op een toeristische uitstap'', zei hij tegen persbureau AP. Er zijn plannen om in het basiskamp, vanwaar de expedities vertrekken, een internetcafé te bouwen, zodat contact met familieleden mogelijk wordt.

Toch blijft de beklimming van de `Moedergodin van de Sneeuw', een gevaarlijke onderneming. Meer dan 180 avonturiers keerden nooit terug.