Verhouding VS en Parijs blijft moeizaam

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Frankrijk blijven gespannen, ondanks het feit dat Frankrijk gisteren ,,een stap in de goede richting'' heeft gezet door in te stemmen met de VN-resolutie over beëindiging van de sancties tegen Irak.

Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren in Parijs gezegd. Frankrijk hoorde tot de felste tegenstanders van de Amerikaans-Britse oorlog in Irak. Powell zei dat het nog geruime tijd kan zijn om de scherpe kanten uit de onderlinge verhoudingen te halen. Hij wees er ook op dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, Franse deelname volgend jaar aan de internationale luchtmachtoefening `Red Flag' in Nevada gisteren heeft geschrapt.

Frankrijk stemde gisteren in de Veiligheidsraad voor opheffing van de bijna dertien jaar geleden afgekondigde sancties tegen Irak en voor een ruim Amerikaans-Brits mandaat voor de regeling van de wederopbouw van het land. ,,Het is een stap in de goede richting'', zei Powell. ,,Maar betekent dit dat de meningsverschillen uit het verleden eenvoudig helemaal zijn vergeten, neen. [...] We moeten ons daar nog uit zien te werken.''

Powell en zijn Franse collega Dominique de Villepin gaven na afloop van hun ontmoeting afzonderlijke persconferenties. De Villepin zei geen oude koeien uit de sloot te willen halen. Voor dit moment is ,,actie de beste therapie'', zei hij. ,,Frankrijks absolute prioriteit is nu naar de toekomst kijken en in te spelen op de uitdagingen waarvoor de wereld zich gesteld ziet.'' Hij noemde de dreiging van terreur en de wapenproliferatie.

De Franse president Jacques Chirac heeft gisteren opnieuw getelefoneerd met zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush. Chiracs woordvoerster zei dat het gesprek was gegaan over de wereldeconomie, het belangrijkste onderwerp tijdens de G8-top van volgend weekeinde in het Franse Evian, waar Bush en Chirac elkaar voor het eerst sinds hun Irak-botsing zullen ontmoeten. De woordvoerder van Bush zei later dat het onderhoud ,,productief'' was geweest.