Toekomst van de kip: gevaccineerd scharrelen

De kippen die in 2030 nog in Nederland rondlopen – en dat moeten er half zoveel zijn als nu – zullen allemaal gevaccineerd zijn tegen de vogelpest en andere zeer besmettelijke ziekten. Bovendien leeft de helft hiervan in een ren met vrije uitloop. Dat is de toekomstvisie van de Dierenbescherming, die gisteren het rapport Pluimveehouderij in 2030 presenteerde aan demissionair minister Veerman (Landbouw, CDA).

De vereniging schreef de toekomstvisie naar aanleiding van de vogelpestuitbraak in februari dit jaar. Veerman zegde toe in Europa te zullen pleiten voor het beëindigen van het non-vaccinatiebeleid. ,,We hebben de Belgen hierin al mee.'' Overigens zegde de minister toe zelf nog voor de zomer met een visie op de toekomst van de pluimveehouderij te komen.

Met de slagzin `Hoe politiek is een gevangene?' en de foto van een vastgeketende kip opent de belangenvereniging voor dieren haar nieuwe campagne waarmee een dringend appel op de politiek wordt gedaan.

Veerman benadrukte dat de bal zeker niet alleen bij de politiek ligt, en ook de ,,pluimveehouders zijn slechts een radertje in het mechaniek''. De minister vindt er niets mis mee dat ,,een eitje nog net zo duur is als na de Tweede Wereldoorlog'', maar door daarvoor te kiezen zijn consumenten medeverantwoordelijk voor de bio-industrie. ,,Het systeem wordt door ons allemaal in stand gehouden.'' Bovendien heeft de overheid ,,maar zeer bescheiden middelen''.