Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het onderzoek naar de euthanasiepraktijk in Nederland. Voorts een reportage over het geharrewar over de subsidieverstrekking aan de Stichting Exodus die ex-gedetineerden begeleidt. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Onder meer het relaas van een meisje dat vorige week in een Haagse tram door een groepje jongeren werd gemolesteerd terwijl vier beveiligingsagenten van het vervoerbedrijf toekeken en geen vinger uitstaken. Ook het sociale dan wel asociale gezicht van het CDA. Ned.1, 20.32-21.02u.

Vermist. Speciale uitzending i.v.m. de Internationale Dag van vermiste kinderen. Ned.2, 21.27-22.28u.

Nova. Reportage en een studiodebat over de praktijk van euthanasie in Nederland en een peiling over de verwachtingen van het nieuwe kabinet. Ned.3, 22.20-23.15u.

SPORT & CONSUMENT

Sportpaleis De Jong. Portret van voetballer Ruud van Nistelrooy. Bij Manchester United brak hij alle denkbare records. Hij scoorde goals in acht opeenvolgende wedstrijden, werd clubtopscorer, algemeen topscorer en `Van the Man'. Ned.3, 20.25-20.45u.

Keuringsdienst van waarde. Aandacht voor malafide cacaoplantages in Ivoorkust en heling van `foute cacao' en de waarheid op de tekst van het etiket op de PET-melkfles. Ned.3, 21.30-22.00u.

Studio sport, vak M. Onder meer het slot van een serie over de prestaties van het Nederlandse voetbaltrio Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard in de Italiaanse Serie A. Ned.2, 22.45-23.35u.

FILM

You've Got Mail (Nora Ephron, 1998, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Pacific Heights (John Schlesinger, 1990, VS). De angst van de huiseigenaar wordt helse nachtmerrie in thriller met misdaadkomische randjes. Rammelend scenario laat huisbazen Melanie Griffith en Matthew Modine geterroriseerd worden door hun huurder, de psychopathische oplichter Michael Keaton. V8, 20.30-22.25u.

Holy Smoke (Jane Campion, 1999, VS/Australië). Regisseuse van o.a. The Piano doet verdienstelijk verslag van de machtsstrijd – vol liefde, haat en verlangen – tussen Harvey Keitel en Kate Winslet. Zij is in de ban van een Indiase goeroe, hij is een ingehuurde `cult exiter' die haar, in een afgelegen hut in de Australische woestijn, van haar overtuigingen af dient te helpen. Ned.3, 23.15-1.10u.

The Grass Harp (Charles Matthau, 1995, VS). Filmdebuut van de zoon van Walter, gebaseerd op de autobiografische roman uit 1951 van Truman Capote, bewijst dat modern materialisme funest is voor de mens. In de vroege jaren veertig in een keurig aangeharkt stadje in het Zuiden van Amerika brengt een slungelige weesjongen zijn jeugd door bij twee vreemde oude vrijsters. Canvas, 23.45-1.30u.

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Als thriller opgebouwde film over Beethoven (1770-1827), gespeeld door Gary Oldman, biedt weliswaar een zorgvuldige reconstructie van het begin van de 19de eeuw, maar ademt de graflucht van een mausoleum en vertoont plichtmatige bewondering voor een getergd, als proto-rockster voorgesteld genie. Rode draad is Jeroen Krabbé's zoektocht naar Beethovens Unsterbliche Geliebte. Is het Valeria Golino, Isabella Rossellini of Johanna ter Steege? Ned.1, 23.57-2.00u.

Get Carter (Mike Hodges, 1971, Engeland). Cynische misdaadfilm maakt optimaal gebruik van locaties in Newcastle. Excellerende Michael Caine probeert dood van broer te wreken in proviciaals gangstermilieu. Ook met Britt Ekland. Net5, 0.35-2.35u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Beeldend kunstenaar Frans Franciscus vertelt waarom hij door het werk van Rubens, Caravaggio of Hendrick ter Brugghen wordt geïnspireerd. Maar hij schildert net zo makkelijk een eigentijdse versie van `Het laatste avondmaal'. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van galeriehouder in ruste Adriaan van Ravesteijn te Slootdorp besprekingen van de bundel Oefeningen in waarheid van de Amerikaanse schrijver Paul Auster en de Amerikaanse talkshow Dr.Phil bij Yorin. In het tweede uur een gesprek met André Thijssen, die zichzelf beeldmaker bij artikelen in tijdschriften noemt. 747AM, 22.02-24.00u.

Kamerbreed. Gesprek met staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap over bezuinigingen en deelname van het Nederlandse leger aan VN-vredesmissies. Verder de verkiezing van de leden voor de Eerste Kamer. Morgen, Ned.2 en Radio 1, 11.04-12.00u.