Simoni loopt uit in Giro na zege bergrit

Op de flanken van de Zoncolan, een van de steilste bergen in de wielersport, heeft Gilberto Simoni gisteren zijn leiderspositie in de Ronde van Italië verstevigd.

De Italiaanse kopman van de Saeco-ploeg arriveerde aan het slot van de twaalfde etappe ruim een halve minuut voor zijn grootste concurrent voor de eindoverwinning, Stefano Garzelli. In het algemeen klassement bedraagt de achterstand van Garzelli 44 seconden.

,,Op de Zoncolan wordt de Giro nog niet gewonnen, maar wel verloren'', had Simoni vooraf gezegd. In de slotkilometers op de berg bij de grens met Oostenrijk sloeg de winnaar van de Giro van 2001 inderdaad wel een gaatje met zijn concurrenten, maar van een kloof was geen sprake.

Onder zijn achtervolgers bevond zich Marco Pantani, de man die in 1998 de Giro en de Ronde van Frankrijk won en die vervolgens –mede als gevolg van dopingaffaires – door diepe dalen is gegaan. In de 185 kilometer lange etappe beleefde hij gisteren zijn sportieve wederopstanding: 43 seconden na Simoni ging de kopman van Mercatone Uno over de finish, als vijfde. In het algemeen klassement steeg hij naar de negende plaats.

Na de Angliru in het noorden van Spanje geldt de Zoncolan als de steilste berg op de wielerkalender. De Zoncolan maakte gisteren voor het eerst deel uit van het parkoers van de Giro. Ruim dertien kilometer was de afstand van de voet van de berg tot aan de finish, het gemiddelde stijgingspercentage 9,6. Op het steilste gedeelte is zelfs sprake van 27 procent. Simoni ging in de finale het meest elegant naar boven, met een soepele cadans en een opvallend regelmatige ademhaling, terwijl renners als Garzelli en Pantani zich met van pijn vertrokken gezichten naar het einde trapten.

De Italiaan Marzio Bruseghin was als eerste aan de beklimming van de Zoncolan begonnen, maar hij kreeg al snel gezelschap van zijn landgenoot Wladimir Belli. In het tweede gedeelte van de beklimming werden ze ingerekend door de groep met de favorieten voor de eindzege. Opvallend was het gemak waarmee Jaroslav Popovich (Landbouwkrediet) de berg bedwong. De pas 23-jarige renner uit Oekraïne, oud-wereldkampioen bij de beloften, finishte als vierde. Ook in het klassement bezet hij de vierde plaats.

In Knokke heeft Axel Merckx gisteren de leiding overgenomen in de Ronde van België. De Belg uit de ploeg van Lotto-Domo was met de Nederlander Jans Koerts (BankGiroLoterij) uit het peloton ontsnapt. In de finale werden ze het snel eens over de verdeling van de buit: Koerts, veruit de snelste spurter van de twee, mocht de rit winnen, Merckx was er zeker van dat hij de leiding in het algemeen klassement van zijn landgenoot Tom Steels zou overnemen. De Hongaar Laszlo Bodrogi eindigde als derde.

Hans Dekkers (Rabobank) heeft gisteren de vijfde etappe van Olympia's Tour gewonnen. In Groesbeek won hij de sprint, na een 158 kilometer lange rit. Met zijn derde ritzege verstevigde Dekkers zijn leiderspositie. De Belg Sébastien Rosseler won vandaag in Mierlo de zesde etappe.