Rosanne Cash

In de jaren tachtig maakte Rosanne Cash een paar uitstekende platen, zoals het voor countrymuziek revolutionaire Seven Year Ache en Rhythm and Romance. Maar sinds haar huwelijk met (producer en liedschrijver) Rodney Crowell op de klippen liep is Cash haar venijn kwijt. Tot overmaat van ramp kreeg ze een poliep op haar stembanden waardoor ze ruim twee jaar zelfs niet praten kon. Rules For Travel is zodoende haar eerste studioplaat sinds The Wheel uit '93.

Ook op deze plaat leunt ze zwaar op John Leventhal, die aan vier van de elf liedjes meeschreef, de meeste instrumenten bespeelde en de plaat ook produceerde.

De hoesfoto van Annie Leibovitz is géén vergissing, hoewel de muziek minder stormachtig is dan gesuggereerd: dit is sophisticated adult rock, zonder een spoortje country. Daar is niets mis mee, zolang de liedjes leuk zijn. Maar daar schort het een beetje aan: de melodieën zijn nogal vlak, de teksten tamelijk somber. Het is aan Leventhal te danken dat in de minder geslaagde liedjes nog wat te genieten valt: de gitaar in Beautiful Pain bijvoorbeeld. Dat Rosanne Cash nog wel degelijk mooie nummers kan schrijven laat vader Johnny horen. Hij zorgt voor beklemmende momenten als hij zijn naderende einde bezingt in September When It Comes. En Rosanne zelf klinkt nauwelijks minder indrukwekkend in Western Wall.

Rosanne Cash: Rules of Travel. Capitol 7243 5 82581 2 7