Pentagon stelt tribunaal samen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft gisteren een militaire hoofd-aanklager en een militaire leider van de verdediging aangesteld voor de processen tegen de zogeheten `illegale combattanten' die in Amerikaanse handen zijn. Het gaat daarbij om de berechting van vermeende aanhangers van de Afghaanse Talibaan en leden van de terreurbeweging Al-Qaeda die sinds het einde van de oorlog in Afghanistan in 2001 gevangen zitten op de Amerikaanse basis in Guantánamo Bay op Cuba. Mensenrechtengroeperingen en juridische experts in binnen- en buitenland hebben veel kritiek op de militaire tribunalen die de verdediging onvoldoende vrij zouden laten en te gemakkelijk doodstraffen zouden kunnen opleggen. Daarentegen stelt het Pentagon dat de processen ,,zo eerlijk mogelijk'' zullen zijn.