Musical over vliegende vogels

Deze hele week hebben wij onze schoolmusical Vogels gespeeld. Alle kinderen deden mee, want de school bestaat dit jaar 125 jaar. De juf drama heeft het zelf geschreven.

Het is een toneelstuk waarin groep 8 (waar ik in zit) de hoofdrol speelt. Het ging erover dat de Vlaamse Gaai (leider van alle vogels, gespeeld door de directeur) het vliegen verboden had. Toen zag iedereen een vogel vliegen, wat niet mocht.

De ministers van de Vlaamse Gaai (groep 8b) gingen naar alle soorten vogels, om nog eens te zeggen dat je niet mag vliegen. De ministers van Onderwijs gingen naar de Mussen (groep 3) en naar de zangvogels (groep 5).

Maar de mussen waren nogal brutaal. Ze zongen zelfs een liedje over viezigheid, omdat ze dat nou eenmaal gewend waren. ,,Lekker vies, natte pies, dikke stront, uit je kont, lekker snot uit je neus, in viezigheid is heel veel keus''.

De ministers van Sociale Zaken gingen naar de duiven (groep 4). Allerlei soorten: tortelduiven, huisvrouwen, kindermeisjes en bejaarden. Er kwam een bingo en iedereen bereidde zich daarop voor. Maar nog steeds mochten ze niet vliegen.

Het ministerie van Milieu ging naar de pinguins (groep 1+2). Ze deden de pinguinparade en gingen naar een school waar je voor ober leert. In een foldertje stond dat alle pinguins voor de klanten wilden vliegen. Maar zelfs dat mocht niet!

De ministers van Justitie gingen naar de Valken en de Buizerds (groep 7). Die vonden elkaar niet aardig en waren elkaars vijanden. Maar Maria, een buizerd, werd verliefd op Fulco, die een valk was.

Het ministerie van Kunst en Cultuur ging naar de papegaaien (groep 6), die schilderles hadden. Ze lieten zich inspireren door Rothko, Rembrandt en Mondriaan. Dat zongen ze tenminste. Maar vliegen mochten ze nog steeds niet.

En het ministerie van Buitenlandse Zaken ging de Chinese nachtegaal zoeken (groep 8a). Ik was een van de Chinese prinsessen, met een heel klein gesminckt mondje. Prinses Zia Sji (Lisette) werd verliefd op vogelvanger Max die de nachtegaal had gevangen voor de keizer.

Als bewijs dat de ministers tegen alle vogels die ze hadden bezocht hadden gezegd dat niemand mocht vliegen, moesten ze een ei meenemen. Aan het eind kwamen de kuikens uit, en maakten ze vliegbewegingen! Daar kon de Vlaamse Gaai niet tegen, en hij vertrok. Het was een heel leuk toneelstuk om te spelen, vind ik. Vooral omdat het duidelijk maakt dat je niet anderen je eigen wil kan laten doen.