Mueller drie jaar bondscoach Noren

De Amerikaanse schaatstrainer Peter Mueller wordt bondscoach in Noorwegen. Hij volgt de Nederlander Jan de Kok op, die er afgelopen seizoen niet in is geslaagd het Noorse schaatsen uit het slop te halen. De 48-jarige Mueller tekende gisteren een contract voor drie jaar.

Mueller, getrouwd met tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer, moest vorig jaar na een grotendeels mislukte olympische missie vertrekken als coach van de ploeg van SpaarSelect. In Salt Lake City won alleen zijn pupil Gianni Romme een (zilveren) medaille. Eerder werd Romme onder Mueller, in 2000, in Milwaukee wereldkampioen allround.

Na zijn vertrek bij SpaarSelect was Mueller afgelopen seizoen onbezoldigd trainer bij een regionale ploeg in Groningen, VPZ. In 1996 kwam hij naar Nederland, na een avontuur als bondscoach in Frankrijk. De Nederlandse schaatsbond trok hem aan op verzoek van sprinter Gerard van Velde. Onder Mueller werd Nederland een succesvolle sprintnatie.

Mueller is ook van plan om van de Noren ,,echte winnaars'' te maken. In het Scandinavische land rijden volgens hem potentiële winnaars rond, ,,van de 1.500 tot de 10.000 meter''.

De Canadese sprintster Catriona LeMay (32), in haar vaderland de regerende sporter van het jaar, stopt met schaatsen. LeMay verdedigde vorig jaar in Salt Lake City haar olympische goud op de 500 meter van Nagano met succes. Afgelopen seizoen werd ze op de kortste afstand overvleugeld door de Duitse Monique Garbrecht-Enfeldt. Het afscheid van de wereldrecordhoudster op de 500 meter (37,22 seconden) komt niet onverwacht. LeMay wil in het schaatsen actief blijven, bij voorkeur in de begeleiding van de nationale ploeg.