Liberia overlegt over vrede

Het vredesoverleg over de West-Afrikaanse staat Liberia is verschoven: van 2 naar 4 juni en van de Ghanese hoofdstad Accra naar Akosombo in het Ghanese binnenland. Dat is gebeurd omdat een van de strijdende partijen in Accra vreesde voor haar veiligheid. Een Liberiaanse vertegenwoordiger van de International Contact Group on Liberia, een club landen en organisaties die in het Liberiaanse conflict probeert te bemiddelen, maakte dat gisteren bekend. Regering en rebellen konden het de afgelopen maanden maar steeds niet eens worden over een plaats voor het vredesoverleg.

Intussen gaan de gevechten in Liberia onverminderd door. In de aanloop naar de vredesbesprekingen proberen alle partijen nog even hun posities te versterken. Regeringssoldaten trokken gisteren naar Buchanan om de tweede havenstad van het land te verdedigen tegen de oprukkende rebellengroep MODEL (Movement for Democracy in Liberia). De nieuwe rebellengroep heeft de afgelopen weken al de havensteden Greenville en Harper ingenomen. Daardoor wordt de export van hardhout, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de regering, bedreigd.

Een deel van de bevolking van Harper is in een gekaapte Kroatische vrachtboot naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gevlucht. Anderen ontkwamen naar Buchanan of naar het binnenland. De bevolking van Harper werd door de rebellen mishandeld en beroofd.

De burgeroorlog in Liberia is een chaotisch gevecht tussen partijen die alleen maar uit zijn op macht en zelfverrijking. Aan de ene kant de regering van Charles Taylor, de voormalige rebellenleider die in 1997 tot president gekozen werd. Aan de andere kant twee rebellenbewegingen – Lurd (Liberians United for Reconciliation and Democracy) en MODEL – waarbinnen ook voortdurend wordt gestreden om de macht. LURD krijgt hulp van het buurland Guinee. MODEL is in het zadel geholpen door Ivoorkust. Taylor heeft de afgelopen jaren rebellen in Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust gesteund.

De burgeroorlog heeft bijna de helft van de drie miljoen inwoners van Liberia verjaagd. Zo'n 300.000 Liberianen zijn naar het buitenland gevlucht.