Les van Jim over gebroken harten

Op nummer één van de hitparade staat deze week het liedje `Tell Her', van Jim. Zo stapt Jim precies in de voetsporen van Jamai, die tot vorige week op nummer één stond.

Dat Jim in één keer de eerste plaats zou halen, was te verwachten. Want hij is net zo'n Idol als Jamai.

In Amsterdam is onlangs een tweeling geboren. Twee jongetjes. Hoe ze heten? Jim en Jamai. Ik denk dat de moeder voor Jim had gestemd, en de vader voor Jamai, of andersom. Toen ze een tweeling kregen was het niet moeilijk om de namen te bedenken. Jim en Jamai.

Iedereen vraagt zich nu af of de grote Jamai en Jim nog steeds vrienden zijn. Is Jamai boos dat Jim hem van de eerste plaats heeft gestoten? Of is hij juist blij? Het kan allebei. Mochten ze nou last krijgen van jaloezie, dan kunnen ze altijd nog een duo worden: Jim & Jamai. Klinkt goed.

Jaloezie is een van die gevoelens waarover vaak popliedjes worden geschreven. Misschien gaat dat van Jim er ook over. In `Tell Her' vertelt Jim dat je altijd over je gevoelens moet praten. Als je iemand lief vindt moet je dat zeggen, en als je boos bent ook. Jims liedje gaat over een meisje dat verdrietig is omdat ze niet weet of haar vriend wel van haar houdt. En waarom niet? Is hij stiekem verliefd op iemand anders? Of is hij jaloers?

Dat meisje heeft nu een gebroken hart. Daarom zingt Jim dringend: ,,Tell her you love her/ How much you love her'' (,,Vertel haar dat je van haar houdt/ Hoeveel je van haar houdt''). En dan: ,,Don't turn away/ don't be afraid'' (,,Keer je niet af/ wees niet bang''). Jim noemt dit een `les'. Niet zo'n les die je op school krijgt, maar een levensles: ,,If there's a lesson to be learned/ it's a hard one to take'' (,,Als daar een les van te leren valt/ is het geen makkelijke'').

Dan komt de clou van het lied: ,,Once it falls apart it's so hard to unbreak/ So don't you ever make that mistake'' (,,Als het eenmaal kapot gevallen is, is het moeilijk weer te repareren/ dus maak jij maar nooit die vergissing!''). Dat wat daar kapot viel, was het hart van het meisje.

En wat eenmaal gebroken is, valt niet meer te `ont-breken'. Dat geldt voor kopjes bij de afwas. En voor meisjesharten.

    • Hester Carvalho