Israël eens met VS over Routekaart

De Israëlische regering heeft ermee ingestemd de Routekaart, het internationale stappenplan naar een vredesregeling met de Palestijnen, voorwaardelijk te aanvaarden.

De Verenigde Staten, die de Routekaart steunen, gaan daarmee akkoord, aldus gisteren de Amerikaanse krant The New York Times en vandaag de Israëlische Ha'aretz. Het akkoord is deze week in Washington bereikt in onderhandelingen tussen premier Sharons stafchef, Dov Weisglass, en de Amerikaanse Nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. De Palestijnen hebben de Routekaart integraal aanvaard.

Volgens Ha'aretz zal premier Sharon het plan mogelijk zondag al aan zijn kabinet voorleggen voor goedkeuring. De VS zouden hebben beloofd voordien, mogelijk vandaag nog, bekend te maken dat bij de uitvoering van de Routekaart rekening zal worden gehouden met Israëls commentaren.

Israël had van het begin af aan talrijke bezwaren tegen de Routekaart – die moet leiden naar een onafhankelijke Palestijnse staat in 2005 – in het bijzonder aangaande de tenuitvoerlegging. De crux van het plan is de wederkerigheid: zo moeten in de eerste fase de Palestijnen zich onder andere ,,zichtbaar'' inspannen een einde aan de terreur te maken en moet Israël de nederzettingenpolitiek bevriezen. Maar premier Sharon heeft bijvoorbeeld overduidelijk gemaakt dat hij niet met de uitvoering van Israëlische verplichtingen wil beginnen tot de Palestijnen aan alle terreur een einde hebben gemaakt. Recentelijk heeft hij gesuggereerd hoe dan ook niet geneigd te zijn tot bevriezing van de bouw in nederzettingen.

Volgens Ha'aretz hebben de Amerikanen met de meeste Israëlische eisen ingestemd, behalve de eis dat de Palestijnen meteen formeel afzien van het `recht op terugkeer' van Palestijnse vluchtelingen naar Israël en dat een Saoedisch vredesinitiatief wordt geschrapt van de bronnenlijst van het document. Als dat waar is, heeft Washington wel ingestemd met de Israëlische eis dat de uitvoering van het plan eenzijdig begint met beëindiging van de Palestijnse terreur.

De nieuwe Palestijnse premier, Abu Mazen, zegt dat hij alleen een einde kan maken aan het geweld als daar een Israëlische tegenprestatie tegenover staat. Abu Mazen deed gisteren een beroep op leiders van de moslim-extremistische organisatie Hamas hun aanslagen op Israëlische doelen te staken. Maar zij waren slechts bereid tot een gedeeltelijk bestand, en alleen op voorwaarde dat Israël de jacht op militanten staakt. Israël wees dit gisteren meteen van de hand.