Harkema speelt onder protest

Voetbalclub Harkemase Boys heeft gisteren besloten toch de competitie om het Nederlands kampioenschap in de hoofdklasse bij de zaterdagamateurs uit te spelen. De club komt daarmee, onder grote druk van de nationale voetbalbond, terug op het eerdere besluit zich terug te trekken. ,,Anders worden we volgend seizoen een klasse teruggezet. Die prijs is ons te hoog'', aldus de voorzitter van Harkemase Boys, M. de Haan, na afloop van een spoedvergadering. ,,We spelen door, maar onder protest.''

Harkemase Boys weigerde in eerste instantie de laatste twee wedstrijden van de kampioenscompetitie – tegen Quick Boys en Huizen – te spelen. Aanleiding was de straf die de bond de club uit het Friese Harkema heeft opgelegd voor de ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd op 10 mei tegen Quick Boys uit Katwijk. Daarbij werd onder meer door de supporters gevochten.

Volgens de KNVB hebben weliswaar vooral supporters van Quick Boys ruzie gezocht, maar zette Harkemase Boys bij de wedstrijd te weinig stewards in. Ook wordt Harkema verweten gewoon bier (met 5 procent alcohol) in plaats van het lichtere evenementenbier te hebben geschonken.

Harkemase Boys kreeg van de bond een boete van vierduizend euro, waarvan tweeduizend voorwaardelijk. Ook moet de laatste thuiswedstrijd, op 3 juni tegen Huizen, zonder publiek worden gespeeld. ,,We vinden de straf nog steeds nergens op lijken'', aldus De Haan. ,,Onze advocaat tekent beroep aan bij de tuchtcommissie van de KNVB.''

Quick Boys kreeg dezelfde geldboete – en ook de helft voorwaardelijk – voor zijn aandeel in de supportersrellen. De Katwijkers vergaderden gisteren daarover en neigen de sanctie eveneens aan te vechten. Vandaag overlegt de club met een advocaat. De clubs hebben zes dagen de tijd bij de KNVB bezwaar te maken tegen de straf.

Voor de wedstrijd Quick Boys-Harkemase Boys, morgen in Katwijk, gelden inmiddels strenge voorzorgsmaatregelen. De politie zal met de mobiele eenheid aanwezig zijn op Sportpark Nieuw-Zuid in Katwijk.